Különleges térképet találtak Amerikáról

Amerika, térkép
Vágólapra másolva!
Egy müncheni egyetemi könyvtárban rendkívül értékes és tudománytörténeti jelentőségű térképre bukkantak: Martin Waldseemüller munkája Amerika (egyik) születési anyakönyvi kivonatának tekinthető.
Vágólapra másolva!

Waldseemüller térképein szerepel először az 1492-ben felfedezett új kontinensre, az Újvilágra az Amerika elnevezés. Waldseemüller tévesen nevezte el a kontinenst Amerigo Vespucci után Amerikának, hiszen nem ő volt a felfedező, hanem Kolumbusz.

A müncheni könyvtárban egy eddig ismeretlen példányt találtak Waldseemüller térképéből. A német földrajztudós többet is készített világtérképéből, ezúttal két kutatónő bukkant rá az értékes, 500 évvel ezelőtt készült munkák egyikére. Egy 19. századi könyvtáblában találtak rá a sokáig senkinek sem feltűnő dokumentumra. a páratlan értékű térképet két, 16. századi geometriai nyomat között vették észre a müncheni szakértők.

Forrás: Ludwig-Maximilians-Universität München
Waldseemüller térképe (1507 körül)

A lelet valószínűleg egy fiatalabb és kisebb világtérkép Waldseemüllertől (1470-1522), akinek nagy, 3 négyzetméteres térképe Amerika születési anyakönyvi kivonatának tekinthető a német Die Zeit szerint. Waldseemüller számít ugyanis Amerika keresztapjának, még ha tévesen is nevezte el a kontinenst. A német kancellár, Angela Merkel 2007-ben adta át a nagy világtérképet az USA-nak. A dokumentum akkor éppen 500 éves volt. Ma a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban látható a térkép, és az UNESCO védettségét élvezi.

Forrás: Ludwig-Maximilians-Universität München
Egy Waldseemüller térképe alapján készített glóbusz

Az előkerült kisebb térkép valószínűleg 200 éve keveredhetett el az összekötött geometriai lapok között. Négy hasonlóról tudtak eddig a kutatók, az egyiket 2005-ben a Christie's aukciósház árverezte el több mint 800 ezer euróért. A most Münchenben megtalált, feltehetően 1507-ben keletkezett térkép különbözik a már ismert társaitól: valószínűleg az első nyomatok után készülhetett.