Megtalálták a vikingek legendás központját

Viking hajó, egy dublinban épített hajó útban egy roskildei múzeumba
Vágólapra másolva!
Az első skandináv királyok eddig rejtve maradt központját tárhatták fel dán régészek Észak-Németországban. Sliasthorpból 300 évig irányították a vikingek katonai tevékenységét.
Vágólapra másolva!

Kétszáz házból és hatalmas fegyverraktárakból álló épületkomplexumra bukkantak dán régészek Németország északi részén, a dán határ közelében. Az ásatásokon az Aarhusi Egyetem régészei dolgoztak, s úgy gondolják, hogy a legendás Sliasthorp városát találták meg a Jütland-félsziget Schlei-öblében. (A Sliasthorp településnév is a Schlei-re utal.)

A 8. században keletkezett szövegek szerint ez a város volt a skandináv királyok első hatalmi központja. A történészek korábban még azt is sokáig kétségbe vonták, hogy Sliasthorp egyáltalán létezett.

"Ez óriási! Bárhol ásunk, házakat találtunk" - mondta Andres Dobat, az Aarhusi Egyetem oktatója a ScienceNordic-nak. A házakban talált tárgyak rendkívül változatosak: eddig ékszerek, törött üveg, kulcsok, balták, nyílhegyek kerültek elő.

A régészek feltételezése szerint a település a viking elit egyik stratégiai katonai központja lehetett. Fővárosnak nehezen lenne nevezhető, mert a viking királyok ekkoriban szinte állandóan úton voltak, és viszonylag rövid időt tölthettek Sliasthorpban - ahová azonban rendszeresen vissza is tértek.

A viking kor eddigi két legnagyobb ismert emléke Dannevirke és Hedeby volt. Mostanáig Hedebyt tartották Dánia legrégebbi városának. A Schleswigben lévő, a 8-9. században még inkább kereskedelemmel foglalkozó települést a 19. században Németország elfoglalta. Dannevirke pedig egy erődítményrendszert, megerősített falakból álló védelmi struktúrát jelentett. Sliasthorpról most kiderült, hogy száz évvel korábban alapíthatták, mint Hedebyt, és talán Sliasthorp lakói építették fel a Dannevirke erődítményrendszert is. Sőt az sem kizárt, hogy a katonai központnak számító Sliasthorpban határozták el a kereskedelmi jellegű Hedeby megalapítását. (A viking kor a késő 8. századtól a 11. századig tartott.)

Godfred, a harcias király

A dán régészek még nincsenek teljesen tisztában a most feltárt város jelentőségével. Dánia történetéről az első forrásokat a frank királyok Annalesei, évkönyvei szolgáltatják. A 804-ben keletkezett feljegyzések szerint - amelyekből egyébként Hedebyről is számos részlet derül ki - Sliasthorp fontos szerepet játszott a viking korban.

Godfred, az agresszív viking uralkodó határozta el, hogy a várost politikai központtá teszi. A korai dán királyság határán fekvő várost így a 9. század elején tulajdonképpen egy hadsereg alapította. Valószínűleg már korábban is éltek itt emberek, de fontos központtá csak a királyi hadsereg miatt válhatott a település.

A Dannevirke erődítményrendszer délre volt innen, így ha csapaterősítésre volt szükség a frank birodalom határán, a mai Németországban, akkor azt Sliasthorpból könnyen megtehették a vikingek.

A házak egy része Sliasthorpban Godfred király katonáinak szolgálhatott lakhelyül. A 804 és 810 körül uralkodó Godfred volt a régészek szerint az első dán király, aki már biztosan létezett. (Ugyanakkor az nem vehető bizonyosra, hogy saját korában, az akkori Dánia és Dél-Norvégia területén ő volt az egyetlen királynak tekinthető történelmi személy.)

Ha a 814-ig a Frank Birodalom élén álló Nagy Károly támadott, Jütlandról visszavághatott a dán király, Godfred. Nagy Károly ekkoriban hódította meg a Frank Birodalom csapataival Észak-Németországot. Jütlandot tehát közvetlenül fenyegette egy korabeli szuperhatalom. A Schlei-öbölbeli település révén viszont a vikingek könnyen szállíthattak a helyszínre élelmet, fegyvert, katonát, ha erre szükség volt.

Sliasthorpban élt a viking elit

Mindez nem volt ok nélküli előkészület: a történelmi források szerint Sliasthorpot később, jóval Godfred halála után megtámadták, és ezt most a régészek is igazolták. Egy hatalmas hosszúházat például felégettek valamikor a 10. század környékén, mondta Andres Dobat. A 30 méter hosszú és kilenc méter széles ház tartópilléreiben nyílhegyeket találtak a régészek. Ez a hosszúház lehetett a település helytartójának, a helyi viking törzsek vezetőjének a székhelye, aki a király nevében tartotta fenn a rendet a településen és környékén.

A viking elit egy része a városban élhetett. A király állandóan járt-kelt az országban, ahogy az iparosok, kézművesek, katonák is. Így Sliasthorp lakossága is állandóan ingadozott. A házak egy részét például az év nagy részében nem használták, csak pár hétre laktak benne. A város lélekszáma így 100 és 1000 fő között ingadozhatott. Maga a város sem maradt fenn sokáig: körülbelül 300 éven át, Kr. u. 700 és 1000 között élhettek itt a vikingek.