Repüljön el a nagy holdkráter felett!

hold kráter tycho
Vágólapra másolva!
Meredek sziklafalak, elterülő megolvadt kőzetek, fehér omlások és különféle sziklatömbök látszanak a NASA kisfilmjén. Az animáció segítségével egy fiatal és látványos holdkráter felett repülhetünk el.
Vágólapra másolva!

Egy évvel ezelőtt tette közzé a NASA azt a látványos felvételt, amelyen a Tycho-kráter központi csúcsát minden korábbinál nagyobb felbontással mutatta meg a Lunar Reconnaissance Orbiter-űrszonda (LRO). Most a képhez tartozó további felvételekből látványos filmet állított össze az űrügynökség, aminek segítségével a hatalmas becsapódásnyom felett repülhetünk el.

http://www.youtube.com/embed/BWqqPJh16Ho

Film a Tycho-kráterről az LRO-űrszonda felvételei alapján (NASA)

A filmen leglátványosabb a kráter központi csúcsa, amelynek tetején egy nagy, magányos szikla is azonosítható - ennek eredete pontosan nem ismert. Sok kisebb, világosabb terület is látható a videón, ahol az omlás a felszín alatti, világosabb anyagokat kihantolta. Érdemes megfigyelni a kráter peremét is, ott találhatóak a terület legmeredekebb lejtői. A képeken a kiemelkedések között lapos, közel sík terület látható, amelyet a becsapódás robbanásának energiájától megolvadt kőzettörmelék töltött fel. Ezekben repedések is futnak, amelyek a hűlő lávamező zsugorodásakor keletkezhettek.

A Tycho-kráter egyes modellek alapján azon égitestek egyikének becsapódásától keletkezett, amelyek egy további darabja 65 millió évvel ezelőtt a Földet is eltalálta, kipusztítva többek között a dinoszauruszokat is.

Forrás: NASA
A film egyik legérdekesebb része a központi csúccsal és annak tetején egy sekély gödörben a nagy sziklával (a kép közepétől kicsit balra) (NASA)