Nézze meg az antarktiszi felfedezők szállását!

Vágólapra másolva!
Egy évszázaddal a nagy antarktiszi felfedezők expedíciói után, a Google most 360 fokos panorámaképeken mutatja be Ernest Shackleton és Robert Scott kunyhóit és azt a környéket, ahonnan száz évvel ezelőtt indultak útjukra.
Vágólapra másolva!

A Déli-sarkvidék hol tragikus, hol sikeres expedíciói számos emléket hagytak maguk után. A huszadik század elején Ernest Shackleton volt az első, aki megpróbálta az 1910-es években a kontinenst keresztülutazni a Déli-sark érintésével. Útja nem sikerült, de hosszas kalandok után az összes emberét kimentette a viszontagságos körülmények közül. Shackletonról sokáig elfeledkeztek, csak a huszadik század végén lett népszerű, mint a kitartó - bár csak félig sikeres - sarkkutatók egyik képviselője.

A Déli-sarkot először a norvég Amundsen érte el 1911-ben, megelőzve a tragikus sorsú Scott kapitányt, aki eljutott a Déli-sarkig, de a visszaúton életét vesztette. (Scott egyik expedíciójában Shackleton is részt vett, de egészségügyi okokból hazaküldték.) Az Antarktiszon maradt emlékeik eddig nem voltak hozzáférhetőek a nagyközönség számára, de a Google most bárki által hozzáférhetővé tette Shackleton és Scott kunyhóit.

Forrás: Google
Shackleton kunyhója

A 360 fokos látószögű képeket a Minnesotai Egyetem Polar Geospatial Center nevű részlege és az új-zélandi Antarctic Heritage Trust készítette. A százéves kutatóbázisok a Google Street View Világ Csodái (World Wonders) programjának keretében láthatók, ami számtalan történelmi helyszínt mutat be hasonló felvételekkel.