Vágólapra másolva!
Többszöri halasztás után szerdán 29 kilométer magasságból sikeres ugrást hajtott végre Felix Baumgartner, a Red Bull világrekorder ugrásra készülő pilótája. A tervek szerint Baumgartner szeptember elején 36 kilométeres magasságból fog kiugrani, hogy elsőként lépje át a hangsebességet szabadesés közben.
Vágólapra másolva!

Az osztrák pilóta a 29 kilométeres ugrásával megdöntötte saját korábbi rekordját, és egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy utolérje a jelenlegi világrekordot tartó Joe Kittingert, aki 52 évvel ezelőtt 31 300 méter magasból ugrott ki egy hőlégballonból. A Red Bull Stratos program keretében Kittinger most együtt dolgozik Baumgartnerrel, és ő is részt vesz a pilóta Új-Mexikóban zajló felkészítésében. Baumgartner mostani tesztugrása 3 perc 48 másodpercig tartott, és a pilóta szabadesés közben 862 kilométer/órás sebességet ért el (ez már közel van a hangsebességhez).

Ajánlat: film a tesztugrásról a Redd Bull Stratos honlapján

Forrás: Jörg Mitter/Red Bull Content Pool
A kapszulát egy héliumballon szállítja a kellő magasságba

A felkészülés egyik utolsó mérföldkövének számító ugrást az elmúlt egy hétben többször el kellett halasztani a rossz időjárási viszonyok miatt. A megfelelő körülmények nagyon fontosak, különösen a kényes hőlégballon miatt, amely a pilótát szállító kapszulát megfelelő magasságba emeli. Ahhoz ugyanis, hogy a héliummal töltött ballon épségben elérje a 36 500 méteres magasságot, a földfelszínen maximum 6,5 kilométer/órás szél lehet, vagyis közel szélcsendnek kell uralkodni. A rekordokat döntő ugrás ideje éppen emiatt elsősorban az időjárástól függ, de a tervek szerint szeptember elején kerül majd rá sor.

Forrás: Luke Aikins/Red Bull Content Pool
A pilóta egy speciális szkafanderben fog kiugrani a kapszulából

Baumgartner egy speciális, nyomás- és hőálló szkafanderben fog kiugrani a kapszulából. Sikeres ugrás esetén az osztrák pilóta nemcsak a magasságrekordot dönti meg, hanem ő lesz az első, aki szabadesésben átlépi a hangsebességet. Ezen kívül ez lesz a leghosszabb szabadesés (becsülten 5 perc 35 másodpercig fog tartani), és a legmagasabb emberes ballonos repülés.

Forrás: balazsgardi.com/Red Bull Content Pool
Baumgartner a szerdai tesztugrás után

Az ugrás célja nem csupán a rekordok megdöntése, hanem tudományos jelentősége is van. A tapasztalatokat a későbbiekben az űrkutatásban hasznosíthatják, a tudományos és a kereskedelmi űrutazásban egyaránt. Az eredmények új generációs űrruhák és ejtőernyők fejlesztéséhez járulhatnak hozzá, és fontos információk nyerhetők az emberi szervezetről, hogy miként reagál a hangsebesség átlépésére.