Látványos háromszög lesz csütörtök estétől a nyugati égen

égbolt, mars
Vágólapra másolva!
Látványos égi háromszöget alkot a következő napokban a Mars, a Szaturnusz és a Spica nevű csillag. A három égitest kivilágított városokból is látható, de a megfigyeléshez jó rálátás kell a nyugati égre naplemente után.
Vágólapra másolva!

Miközben a Curiosity rover lassan landol a Marson, a bolygó az esti égen egy közepes vagy annál kicsit fényesebb csillaghoz hasonló pontként látható. A napokban megfigyelhető látvány olyan szempontból is érdekes, hogy a Mars a Szaturnusz és az ahhoz hasonló fényességű Spica nevű csillag közelében mutatkozik az égen.

A Föld már távolodik a Marstól, amelyhez majdnem fél éve járt legközelebb, ennek megfelelően az égitest egyre halványabb fénypontként látható az égen. Fényessége már csak +1 magnitúdó körüli. A +0,7 magnitúdós Szaturnusz valamivel balra felfelé mutatkozik a Marstól. Fényessége a vörös bolygóéhoz hasonlít, eltérés a színükben mutatkozik. A Szaturnusztól lefelé pedig a Spica, a Virgo (Szűz) csillagkép alfája figyelhető meg, amely az előző kettőhöz hasonló fényességet mutat. Ha nem lennénk biztosak a Spica és a Szaturnusz megkörülböztetésében, figyeljük őket néhány másodpercen át folyamatosan - látszani fog, hogy a Spica fénye pislog, szakkifejezéssel szcintillál, ugyanakkor a Szaturnusz fényessége változatlan, sugárzása "rezzenéstelen".

A jelenség a Curiosity landolásához, augusztus 6-ához közeledve egyre látványosabb lesz (a háromszög egyre kisebb lesz), mivel a Mars közeledik a Szaturnusz felé, azonban egyre nehezebben is figyelhető meg, mert egyre alacsonyabban látszanak csak a szürkületi égen.

Forrás: MCSE Jelenségnaptár
Az esti ég látványa augusztus 5-én este (MCSE Jelenségnaptár)

A fenti ábra közel egy órával mutatja az égbolt látványát naplemente után augusztus 5-én, jobbra lent a két bolygó és a Spica egymáshoz viszonyított helyzete figyelhető meg. Az együttállás viszonylag alacsonyan mutatkozik az égen, ennek megfelelően jó rálátás kell a nyugati horizontra a megfigyelőhelyünkről, fák vagy házak ne zavarják a szabad kilátást.

Film a Mars égi helyzetéről és a Curiosity rover leszállásáról (NASA)