Elérte az ugandai fővárost az Ebola

Vágólapra másolva!
Legalább egy ember meghalt az ugandai fővárosban, Kampalában az országban terjedő Ebolától. Nyugat-Ugandában három héttel ezelőtt ütötte fel a fejét a vírus, és már legalább 14 ember halálát okozta.
Vágólapra másolva!

Yoweri Museveni, Uganda elnöke egy televízós adásban szolította fel a lakosságot, hogy kerüljék a fizikai kontaktus bármilyen formáját (kézfogás, csók, szex), hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Az ország nyugati felében, Kibaale-ben megjelent vírus egy fertőzött egészségügyi dolgozó révén jutott el a 170 kilométerre lévő fővárosba. A beteget kezelés miatt szállítottak a központi Mulago kórházba, ám végül meghalt. A kórházban 7 orvost és 13 dolgozót helyeztek karanténba a haláleset után.

Museveni elmondta, hogy a szakemberek megpróbálnak mindenkit lenyomozni, aki kapcsolatba került az eddigi 14 áldozattal, és karanténba helyezik őket. Az elnök megkérte az embereket, hogy ne temessenek el senkit, aki gyaníthatóan Ebola miatt halt meg, inkább hívják ki az egészségügyi szolgálatot, és ők majd szakszerűen intézkednek a holttestekről.

Ugandában az elmúlt 12 évben háromszor ütötte fel a fejét Ebola-járvány. A leghalálosabb 2000-ben volt, ekkor több mint 425 embert fertőzött meg a vírus, és 224-en meg is haltak.

Az Ebola-vírus emberi szervezetben nem képes tartósan fennmaradni, egy máig nem azonosított gazdafaj (valószínűleg egy főemlős) terjeszti. Emberre akkor terjedhet át, amikor valaki olyan állatot fogyaszt el, amely fertőzött a vírussal (a 2003-as kongói Ebola-járványról itt olvashat bővebben). A kórokozó a vírusos vérzéses láz nevű betegséget idézi elő; a megfertőzöttek körében jellemzően igen nagy a halálozási arány (akár 80-90% is lehet). Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 1976 és 2003 között mintegy 1500 ismert fertőzési eset alakult ki az Ebola miatt.