Franciaország cápavadászatba kezd

Vágólapra másolva!
Profi halászokat szerződtet Franciaország, hogy megöljenek mintegy 20 tigris- és bikacápát az Indiai-óceánban lévő Réunion francia szigetnél azt követően, hogy több cápatámadás is történt a térségben.
Vágólapra másolva!

Két héten belül két szörföst is megtámadtak cápák. Egyikük éppen csak túlélte a támadást, kezét tépte le a tengeri ragadozó, a másik azonban belehalt súlyos sérüléseibe. A támadások nyomán mintegy 300 helybéli és szörfös tüntetett a francia fennhatóságú sziget rendőrségénél, követelve az állatok leölését.

A tengerentúli területekért felelős francia miniszter azonban elutasította, hogy engedélyt adjanak a cápák rendszeres irtására, mondván, tudományos vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, miért szaporodtak meg a cápatámadások a térségben. Miközben az elmúlt 13 hónapban három halálos támadás történt, az előző tíz évben egyetlen ilyet jegyeztek fel.

Wikimedia Commons/Pterantula
Tigriscápa

A bikacápák és a tigriscápák vadászata ugyan engedélyezett Réunionnál, ám a halászok nem élnek a lehetőséggel, mert az állatok húsában egyfajta méreg szaporodik fel, és ez súlyos ételmérgezést okoz. E jelenségnek a forrását is ki akarják deríteni a tudományos vizsgálatokkal.

A cápatámadások az Indiai-óceán más térségeiben is megszaporodtak, különösen Ausztrália partjainál. Legtöbbször szörfözőka áldozatok.