Megjöttek az első részletes színes képek a Marsról

Gale, kráter, fal, Mars, Curiosity
Vágólapra másolva!
Vasárnap reggel a NASA közzétette a Curiosity főkameráinak első nagyfelbontású felvételeit. Az egyiknek űrtörténeti jelentősége van: ez az első olyan felszíni kép a Marsról, amelyen múltbeli vízfolyás által létrehozott formák láthatók. A küldetés első hete teljes siker.
Vágólapra másolva!

Legutóbb, csütörtök este arról számoltunk be, hogy megérkezett a Földre az első színes panorámakép egyelőre kisfelbontású (azaz kevésbé részletes) változata, de már ez is rengeteg érdekes részletet tartalmaz a Mars-járót övező tájról. A péntek esti sajtótájékoztatón nem közöltek új képeket, mérnökök beszéltek a rover műszaki állapotáról (részletesen lásd később) és helyzetéről. Kiderült, hogy a leszállás elképesztően pontosan sikerült: a Curiosity pozíciója mindössze 200 méterrel van eltolódva a szimulációk alapján számított koordinátákhoz képest, ami rendkívül megnyugtató eredmény a jövőbeli, emberes küldetések tervezése szempontjából.

Forrás: NASA
A leszállási terület térképén világoskék alakzat jelöli a landolási ellipszist, zöld négyszög a leszállóhely számított, piros X pedig a végleges pozícióját. A kék pontok az ereszkedés során levált hat nehezék számított helyzetét mutatják a szürkeárnyalatos felvételen látható valódi pozíciójukhoz képest

Szombaton este a NASA nem tartott sajtótájékoztatót, de vasárnap reggel aztán közölte a Curiosity főkameráinak első nagyfelbontású, színes felvételeit.

Az alábbi kép részletes színes panoráma a rover környezetéről. A szakemberek szerint a táj nagyon hasonlít az USA délnyugati részén fekvő hegyes-sivatagos vidékre. A kép színeit nem módosították, azaz fényképezőgéppel vagy mobiltelefonnal hasonló képet készíthetnénk, ha a Gale-kráterben állnánk (azt nehéz megmondani, hogy pontosan ugyanilyen árnyalatokat látnánk-e szabad szemmel is). A képet 79 felvételből állították össze. A fekete részekhez tartozó felvételek még nem érkeztek meg a Földre (a teljes kép 130 darab, 1200 x 1200 pixeles felvételből áll majd).

Forrás: NASA
Az első részletes színes panorámakép a Curiosity környezetéről. A kép teljes felbontású változatát a NASA honlapján érdemes megtekinteni

A geológusok számára máris sok izgalmas részletet rejtenek az új felvételek. Az egyik a Gale-kráter falát alkotó hegyvonulat északi irányban, amelynek völgyeit egykor a kráterbe ömlő vízfolyások formálhatták - igazolva a leszállóhely kiválasztása során figyelembe vett egyik legfontosabb szempont helyességét. A felvétel történelmi jelentőségű, mivel az első olyan felszíni kép a Marsról, amelyen múltbeli vízfolyás által létrehozott formák láthatók.

Forrás: NASA
Történelmi jelentőségű kép a bolygókutatásban: a Gale-kráter falát alkotó, körülbelül 18 kilométerre fekvő hegyvonulat, amelynek völgyeit egykor a kráterbe ömlő vízfolyások formálhatták. A kép nagyobb méretű változata

Dél felé tekintve még izgalmasabb az Aeolis-hegy (más néven Mount Sharp) oldala, amelyen már sokkal részletsebben látszanak az egymással párhuzamos rétegek, sőt sok helyen keményebb, kipreparálódott részek is. Ide kell majd eljutnia - az előtérben látható sötét homokdűnéket megkerülve - a Curiositynek, hogy közelről megvizsgálja őket, és mintát vegyen belőlük. Ez a küldetés elsődleges tudományos célpontja, amelynek alapján közelebb kerülhetnek a kutatók annak megválaszolásához, voltak, esetleg vannak-e az élet számára alkalmas feltételek a Marson.

Forrás: NASA
A rover fő tudományos célpontja: az Aeolis-hegy oldalában lévő rétegsor. A kép nagyobb méretű változata

Képfeldolgozási eljárásokkal a felvétel úgy is megjeleníthető, mintha saját bolygónk légköri és megvilágítási viszonyai között fényképezte volna le egy digitális kamera. Így a részletek még jobban elkülöníthetők, és a rover jövőbeli haladási útvonala is pontosabban megtervezhető.

Forrás: NASA
A rétegekről készült kép feldolgozott, módosított változata. Nagyobb méretben itt látható

Egy harmadik érdekes részleten a rover előtt kibukkanó sziklák láthatók, amelyekről a fékezőrakéták fújták le a laza törmeléket. A képen így vizsgálható a felszín alatti kőzetréteg töredezett szerkezete és néhány centiméter nagyságú, kavicshoz hasonló alkotóelemei. Keletkezési körülményeik feltárása a a küldetés egyik legelső tudományos feladata lesz.

Forrás: NASA
A közvetlenül a rover előtt előtűnt kőzet. A kép nagyobb méretű változata

Agyfrissítés után indulhat a rover

Pénteken, a küldetés ötödik napján egyébként az irányítók megkezdték a Curiosity számítógépén (amelyet a Techbázis rovat cikkében részletesen is megismerhetnek) futó programok frissítését, amely természetesen nagyon óvatosan, több lépésben zajlik. A már korábban továbbított szoftverrel először csak próbatelepítést végeznek, és ha ennek alapján úgy tűnik, hogy minden rendszer megfelelően működne, akkor cserélik le véglegesen az egyik számítógép szoftvereit. Eközben a tartalék-számítógépen természetesen még a régi verzió fut mindenből, hogy váratlan hiba esetén át tudja venni a jármű irányítását. Végül pedig a tartalék-számítógépen is elvégzik a frissítést.

A teljes folyamat körülbelül négy napig tart, amelynek során már a guruláshoz szükséges, automatikus veszélyelkerülésre képes navigációs alkalmazást, valamint a robotkart vezérlő programot is telepítik - a leszállást vezérlő szoftver miatt ugyanis ezek korábban nem fértek el a szerkezet memóriájában.

A Curiosity körülbelül 6 kilométerre van az Aeolis-hegytől. Hogy mikor ér oda, azt most még nem lehet megmondani: ez függ a tereptől, a gurulási sebességtől és attól is, hogy mennyi olyan érdekességet talál útközben, amelyet elemezhet. A következő hónapok során mindenesetre megközelíti, és a jelenlegi tervek szerint 2013 elején el is érheti a hegy lábát.

Látványos becsapódási porfelhő

Végül még egy érdekesség: a szakemberek legnagyobb meglepetésére a veszélyelkerülő kamerák egyik első felvételén felismerhetőnek tűnik a ereszkedőegység becsapódásának porfelhője is. Az égi daru a roverről való lekapcsolódás után 650 méterre távolodott a leszállóhelytől, és ott csapódott be a felszínbe.

Forrás: NASA
A hátrafelé tekintő veszélyelkerülő kamera először még porvédő burkolatán keresztül fotózott, s a leszállás utáni pillanatokban készült képen egy sötét árnyalatú, kúp alakú halvány folt figyelhető meg a horizont középső része felett, amely a későbbi felvételen már nem látható. A szakemberek feltételezése szerint ez az éppen a kamera látómezejének irányában elrepülő ereszkedőegység becsapódási nyoma

A Curiosity küldetésének első hetéről elmondható, hogy tökéletes siker: az új, igen kockázatos landolás gond nélkül és nagyon pontosan zajlott, a műszerek beüzemelése rendben halad, az első részletes képek elemzésével pedig megkezdődött a tudományos munka is.