A Hercules nevű amerikai mélytengeri kutatóhajó 17-18. századi hajóroncsokat, vasmacskákat és kerámiatöredékeket talált Horvátország déli tengerpartja közelében, Molunat és Cavtat között.

Az amerikai tengeri archeológiai kutatások szervezete, az RPM Nautical Foundation egy nonprofit szervezet, amely mélytengeri feltárásokat végez a mediterráneumban. Most először kezdtek kutatásokat Horvátországban, a Dubrovniktól délre eső tengerfenéken, és 90 méter mélységben máris találtak 17-18. századi fa hajóroncsokat.

A Hercules a legkorszerűbb technikával felszerelt tengeralattjáró kutatóhajó: fel van szerelve monitorokkal, kamerákkal, hanglokátorral és robotkarokkal, amelyekkel akár 1000 méter mélységben is tud tapogatni, és fölhozni a felszínre a talált tárgyakat.

A Hercules a szonárral egy hét alatt tíz olyan tengeralatti körzetet térképezett fel a dél-horvátországi Adrián, ahol komoly értékek lehetnek a fenéken. Így jutott a szakemberek tudomására a három évszázados fa hajóroncs 90 méter mélységben és a kerámia edények. Ezekből néhányat kiemelt a robot, így a régészek pontosan meghatározhatják korukat.

Cavtatnál 1806-ból származó elsüllyedt hajóra, vasmacskákra és két hosszú ágyúcsőre bukkantak. A szakemberek megállapították, hogy a 19. század elején, a napóleoni háborúk idején ezen a tengerszakaszon ütközött meg a francia és az orosz hadiflotta, s a véres csata elsüllyedt emlékei pihennek a tengerfenéken.

A Vecernji List zágrábi napilap megírta, hogy az amerikai szakemberek együtt dolgoznak a horvát vízalatti régészet központjával, amely Zadarban van, munkájukat támogatja az UNESCO és a horvát kulturális tárca.

Jeffrey Royal, az egyik kutató elmondta, hogy az akció célja: segítséget nyújtani az államoknak, hogy megvédjék vízalatti régészeti örökségüket. Így kutattak már Spanyolországban, Cipruson, Olaszországban, Marokkóban, Máltán, Albániában és Montenegróban is.