Itt az eddigi legjobb videó a Curiosity landolásáról

2012.08.24. 10:05

Bemutatták az eddigi legjobb felbontású filmet, amelyet a Mars felszíne felé ereszkedő Curiosity rover készített augusztus 5-én.

A NASA csütörtökön közzétette az eddigi legjobb filmet, amely a Mars Science Laboratory-űrszonda, azaz a Curiosity rover landolását mutatja a Marson. Az animáció a hőpajzs ledobásával kezdődik, amelyet egy távolodó sötét és kerek alakzatként láthatunk - majd végigkövethetjük a landolás utolsó 2,5 percének eseményeit. A háttérben a földi irányítóközpont hangfelvétele hallható.

 

A Curiosity landolása (NASA)

Ereszkedés közben a háttérben fokozatosan kirajzolódik a leszállóhely, amelynek nagy részét a Marson jellegzetes vöröses por borítja. A felvételeken megfigyelhető sötétebb alakzat az a dűnesor, amely a rover leszállóhelye és a fő célpontot jelentő üledékes hegy között húzódik. A leszállás utolsó pillanataiban a fékezőhajtómű által a felszínről felvert por is látható. A korábban bemutatott videók a jelenleginél gyengébb felbontásúak voltak, most egy jobb minőségű filmen tekinthetők végig az események - igaz néhány rosszabb képkockát szándékosan kihagytak az animációból a szakemberek, hogy egységes minőséget mutasson a film.