Keletnek indult a Curiosity

mars, msl
Vágólapra másolva!
Elindult első célpontja felé a Mars-járó. A közel fél kilométerre lévő Glenelg nevű ponton mintákat gyűjt majd, és a kőzetfúrót is használni fogja.
Vágólapra másolva!

"Jó érzés marsi port látni a rover kerekein" - mondta Arthur Amador, a program munkatársa, kommentálva a Curiosity rover haladását a marsi Gale-kráterben. Kedden már összesen 16 métert tett meg a rover, és ez volt a harmadik gurulás a Marson. A műveletek korábban még főleg a rendszer technikai tesztelését célozták, valamint lehetővé tették, hogy a rover részletesebben is megvizsgálhassa a fékezőrakéták nyomait a felszíni anyagban.

Forrás: NASA, JPL-Caltech
A navigációs kamera felvétele a kerékről, amelyre finom por ragadt (NASA, JPL-Caltech)

A Marson dolgozó Curiousity első hosszabb útja közel 400 méteres lesz, majd részletes elemzés és mintavétel céljából megáll. A tervek alapján a Glenelg nevű pont környékén végez részletesebb vizsgálatokat, ahol fúrni is fog. Noha a célpont csak fél kilométerre van, több hétig tarthat az út.

Forrás: NASA, JPL-Caltech
A veszélyelkerülő kamera felvétele a rover keréknyomairól augusztus 28-án, a küldetés 22. marsi napján (NASA, JPL-Caltech)

A tervek szerint néhány alkalommal útközben is megáll majd a rover, hogy a robotkarját kinyújtva közelről is megvizsgáljon egy-egy kőzetet, kipróbálva ezt a műveletet is.

A Curiosity három hete landolt a Marson és a minimális küldetésből is közel két földi éve van hátra - de remélhetőleg ennél tovább üzemel majd.