A madarak is gyászolnak

Vágólapra másolva!
A bozótszajkók azonnal értesítik a társaikat, ha egy madártetemmel találkoznak. Az üzenettel a többi madarat is védik az esetleges veszélytől.
Vágólapra másolva!

Ha a bozótszajkók halott madárral találkoznak, azonnal értesítik egymást. Sokszor le is szállnak a tetemhez, és körbeveszik. A viselkedés hátterében kutatók szerint az állhat, hogy a madarak így figyelmeztetik egymást a lehetséges veszélyre.

A Kaliforniai Egyetemen ezt a jelenséget egy kísérlettel is alátámasztották. Udvarokon helyeztek el különböző tárgyakat, és megfigyelték, miként reagálnak a bozótszajkók. A tárgyak között voltak fadarabok, kitömött madarak és madártetemek is. A bozótszajkókra a fadarabok nem voltak különösebb hatással, de amikor egy elpusztult madarat vettek észre, azonnal riadóztak, és figyelmeztették a távol lévő társaikat.

Később összegyűltek a tetem körül, és több mint egy napon át élelmet sem kerestek. A kutatók szerint a bozótszajkók számára a halott madár látványa olyan információt jelent, amelyet meg kell osztaniuk a többiekkel, ugyanúgy, mint például egy ragadozó jelenlétét. A többi madarat is védik azzal, hogy megosztják az üzenetet a tetem jelenlétéről, és figyelmeztetik őket a veszélyre.

Más állatok is tudomást vesznek a halottaikról. Zsiráfokat és elefántokat is láttak már összegyűlni elpusztult társaik körül, ami azt jelezheti, hogy az állatoknak is van fogalmuk a halálról, és akár gyászolhatják is azokat, akik elpusztultak.