Mennyi méreg van egy slukkban?

Vágólapra másolva!
Új eredmények arról, hogy mennyi káros anyag éri a tüdő sejtjeit a dohányzás miatt.
Vágólapra másolva!

Korábbi módszerekkel a füst és a teljes beszívott levegő arányából, komplikált számítások révén becsülték meg a sejtekkel érintkezésbe lépő füstrészecskék mennyiségét. Egy új módszer ugyanennek a mérőszámnak a közvetlen és jóval precízebb meghatározását teszi lehetővé. A kísérletekben a sejteket érő füst tömege már a nanogrammos (10-9 grammos) skálán mérhető.

Az új eredmények szerint egyetlen szippantással - a füst koncentrációjától függően - 11 és 1300 közé eső számú füstrészecske ér minden egyes tüdőhámsejtet. A legalacsonyabb alkalmazott koncentráció mellett az egy sejtre eső füstrészecske-adag 400 femtogramm (1 femtogramm: 10-15 gramm), amely átlagosan 400 nanométer átmérőjű (az emberi hajszál átmérőjénél 50-szer kisebb) részecskékből tevődik össze.

A kutatást az egyik legnagyobb cigarettagyár, a British American Tobacco végezte, az eredményeket a dohányzás ártalmainak csökkentésére, a kevésbé egészségkárosító dohánytermékek kifejlesztésére szeretnék felhasználni. A legjobb azonban az, ha valaki egyáltalán nem dohányzik, mert a dohányzás számos betegség (főképp a szív- és érrendszeri és a daganatos betegségek) kockázatát növeli.