Azúrkék heréjű majomfajt fedeztek fel Kongóban

új színpompás majomfaj, Cercopithecus lomamiensist, Kongó, azúrkék golyók
Vágólapra másolva!
Csupasz arca, szőke sörénye, bozontos mellszőrzete, rőt színű derékszőre és azúrkékben pompázó farpofái és heréi vannak annak az új majomfajnak, amelyet Kongóban fedeztek fel a Yale Egyetem kutatói. Az első példányt még 2007-ben találták meg, és alig hittek a szemüknek. A helyiek által lesulának nevezett állatok szégyenlősek, és kis csoportokban élnek.
Vágólapra másolva!

Színpompás majomfajt fedeztek fel amerikai kutatók a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A Yale Egyetem Peabody Természettudományi Múzeumának és a kinshasai Lukuru vadvédelmi alapítványnak a tudósai kutatásaikat a PLoS ONE folyóiratban ismertették. Ez mindössze a második afrikai majomfaj, amelyet az 1980-as évek közepe óta felfedeztek - olvasható a Yale Egyetem honlapján.

Az új majomfajt, a Cercopithecus lomamiensist vélhetően azért nem fedezték fel eddig, mivel a Lomami és Tshuapa folyók közötti elhagyatott, mindössze 17 ezer négyzetkilométeres területen, az erdőségekben él. A helyiek lesulának nevezik. "Teljességgel váratlan felfedezés volt, és mihelyt megpillantottuk, azonnal tudtuk, hogy valami nagyon szokatlannal állunk szemben" - hangsúlyozta John és Teresa Hart, a Lukuru Alapítvány biológusai, akik 2007-ben pillantottak meg egy eldugott faluban fogságban tartott egyedet. Ezt követte a többéves megfigyelés a vadonban, ahol feltérképezték a majmok viselkedését, dokumentálták a környezeti viszonyokat, végül elvégezték az anatómiai és genetika vizsgálatokat, bizonyítván, hogy valóban új fajról van szó.

Forrás: Ploseone/M. Emetshu/J. A. Hart
Az új majomfaj a Yale kutatóinak felvételein

A cerkófmajomformákhoz tartozó Cercopithecus lomamiensis közepes testméretű, a hímek testsúlya 7 kilogramm körül van, a nőstények viszont lényegesen kisebbek. "Arcuk" csupasz, viszont szőke "sörénnyel" rendelkeznek, ahogy szőkés a mellkasukat borító szőrzet is. Deréktájékon nagy rőt folt vöröslik, viszont a hímek farpofái és heregolyói azúrkékben virítanak.

"Az azúrkék szín valóban szokatlan az erdő aljnövényzetében, így a nőstények egészen biztosan észreveszik a hímeket" - jegyezte meg Kate Detwiler, a Floridai Atlanti Egyetem docense, a tanulmány társszerzője. Hozzátette: valójában nem lehet tudni, hogy mit jelent ez a szokatlan színkavalkád.

A Cercopithecus lomamiensis egyedei egyaránt jól boldogulnak a fákon és a földön, és főleg gyümölcsökkel, növényekkel táplálkoznak. Viselkedésüket taglalva a kutatók rámutatnak arra, hogy csöndes, "szégyenlős" állatokról van szó, amelyek kis csoportokban élnek.