Több trillió karátnyi gyémánt Szibériában

Vágólapra másolva!
Szuperkemény gyémántra bukkantak orosz kutatók egy eddig titkolt lelőhelyen Szibériában, és mivel hatalmas mennyiségű, rendkívül szilárd drágakövet rejt ott a föld, a felfedezés szerintük fejtetőre állíthatja a világ gyémántpiacát. A szenzációs bejelentést az orosz tudományos akadémia szibériai földtani intézetének kutatói tették vasárnap Novoszibirszkben.
Vágólapra másolva!

A gyémántlelőhely a Krasznojarszki terület és Jakutföld határán fekvő Popigaji-kráter területén található. A Popigaji-kráter a Föld negyedik legnagyobb meteoritbecsapódási krátere, átmérője körülbelül 100 kilométer. Egy 5-8 kilométer átmérőjű kisbolygó becsapódása hozta létre 35 millió évvel ezelőtt.

A becsapódás során a földkéreg eredeti ásványai átalakultak a területen (metamorfózis). Különösen értékes a grafitból létrejött gyémánt (úgynevezett impaktit gyémánt), amelyre szovjet geológusok már a múlt században rábukkantak. A területet elzárták, a lelőhelyet pedig titkosították.

Forrás: NASA
A Popigaji-kráter műholdképen (forrás: NASA). A terület földrajzi helye itt látható (Google Maps)

A geológusok 1997 után kezdtek itt ismét kutatni. A legutóbbi eredmények alapján Nyikolaj Pohilenko, a novoszibirszki székhelyű kutatóintézet igazgatója azt mondja: már az első elemzések elengedőek ahhoz, hogy gyémántpiaci felfordulásról beszélhessünk. Az akadémikus szerint a Popigaji-kráterben talált gyémántkészlet egy nagyságrenddel nagyobb a világon talált teljes gyémánttartaléknál. Mint mondta: több trillió karát gyémántot rejt a föld, míg például a Jakutföldön eddig fellelt készleteket egymilliárd karátra becsülik.

Pohilenko szerint a popigaji impaktit gyémánt kétszer keményebb a hagyományos gyémántnál, és értékét tovább növeli kivételes kopási tulajdonsága, illetve a gyémántszemcsék nagy mérete. Ez jelentős mértékben növeli a kövek ipari felhasználásának lehetőségeit, s így kész ipari forradalom bontakozhat ki az újfajta ásvány megjelenésével - mondta a kutató.

Az orosz szakemberek azt állítják, hogy eleddig a világon sehol sem találtak hasonló tulajdonságú impaktitot, ezért Oroszország egyedüli tulajdonosa a szinte kiaknázhatatlan mennyiségű rendkívüli kincsnek. Úgy becsülik, hogy az ott fellelhető nyers gyémánt háromezer évig kielégíti majd az egész világ gyémántszükségletét.

A lelőhelyről írt szakmai beszámolók egyikét itt olvashatja (angol nyelven).