Borzmészárlás indul Angliában

Vágólapra másolva!
Több ezer borz kilövését engedélyezte a brit kormány Anglia délnyugati részén, mert az amúgy védett állatok a tuberkulózist terjesztik a szarvasmarhák körében. A kényszerű lépés állatvédők heves tiltakozását váltotta ki.
Vágólapra másolva!

Egy júliusi bírósági döntés nyomán a Natural England nevű kormányhivatal 3000 borz (Meles meles) elpusztítására adott engedélyt kedden a délnyugati Gloucestershire megyében élő farmereknek a szarvasmarha-tbc megfékezése céljából. A londoni felsőbíróság júliusban elfogadta a kormány érvelését, amely szerint a szarvasmarhák oltása nem jelent kellő megoldást a jószágot Nyugat- és Délnyugat-Anglia nagy térségeiben, sőt Walesben is megfertőző tuberkulózis problémájára. A brit állategészségügyi hatóságok szerint a betegség a kórokozót hordozó borzokról terjed át a marhákra.

Tuberkulózis miatt egy év alatt 26 ezer szarvasmarhát kellett leölni Angliának ebben a térségében, ami 91 millió font (több mint 30 milliárd forint) kárt okozott a gazdáknak.

A borzok védelmével foglalkozó egyesület, a Badger Trust aggódik, hogy a kilövési engedély 40 ezer borz "abszurd lemészárlása" előtt nyithatja meg az utat az elkövetkező négy évben. Csatlakozott a tiltakozókhoz kedden az egyik legjelentősebb brit állatvédő szervezet, az RSPCA is, követelve, hogy a vadon élő védett faj irtása helyett a szarvasmarhák védőoltási programját terjesszék ki.