Páratlan leletek kerültek elő a napokban a füzéri várban immár két évtizede tartó régészeti feltáráskor. A felső vár kútjából, 25-27 méter mélységből az 1600-as évekből származó, mintegy öt köbméternyi faanyagot emeltek ki a régészek.

Gál-Mlakár Viktor, a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársa, ásatásvezető régész szerint ez a lelet az elmúlt évtizedek legnagyobb középkorból származó famennyisége.

A mintegy öt köbméternyi, a XVII. századból való leletek között megtalálhatók a felső vár folyosórendszerének gerendái, hordók, vödrök, fenyőből készült tetőfedő zsindelyek. Ami a maga nemében páratlan: teljes egészében előkerült a kút felvonószerkezete, amelyet a felszínen össze is állítottak, és amely így működőképes. A leleteket konzerválják, majd a tervek szerint kiállítják.

Források Füzér várát a XIII. században említik először. A történészek biztosra veszik, hogy 1235-ben, II. András halálakor már állt az erődítmény. A Füzér község fölött 170 méter magasan, igen nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után - ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna - Füzérre szállíttatta a Szent Koronát, és legalább egy évig ott rejtegette.

A vár feltárását 1977-ben Feld István és Juan Cabello kezdte meg, majd 1992-től a kispesti Deák Ferenc Gimnázium diákcsapata, Simon Zoltán vezetésével végzett jelentős feltárási és helyreállítási munkákat a várhegyen.

Ajánlat: egy látványos animáció a számítógépen helyreállított vár bejárásáról.