Kóbor kutyáktól rettegnek Indiában

2012.09.25. 14:40

Váratlan támadások áldozatai árasztják el rendszeresen az indiai főváros, Újdelhi kórházait. A sok száz sérült között otthonukban sarokba szorított gyerekek, iskolába menet megtámadott diákok és munkából hazatérő felnőttek is vannak. Valamennyien ugyanarról számolnak be: kóbor kutyák marták meg őket.

A hatéves Dípak Kumárnak hosszú, egy dühös kutyától a kunyhójukban szerzett seb húzódik a hátán. "Nagy nehezen sikerült bezárnunk a telep kapuit, és végül agyonvertük az állatot" - mesélte Dípak apja, Radzsinder.
   
Az első veszett kutya valószínűleg indiai volt

A világon egyetlen országban sincs annyi kóbor kutya, mint Indiában, és egyetlen ország sem szenved annyit tőlük, mint India. A szabadon kószáló kutyák száma több tízmillió, és évente emberek millióit marják meg, köztük rengeteg gyereket. Becslések szerint 20 ezer ember hal meg évente az országban veszettségben, több mint egyharmada a világszerte e kórtól életüket vesztőknek. Kóbor kutyák falkái ólálkodnak a parkokban, lesben állnak az utcák torkolatában, és éjszakánként vad ugatásukkal verik fel sok környéken az alvókat. A kocogók bambuszbotokkal indulnak el, hogy el tudják kergetni őket, a biciklisek pedig kövekkel tömik tele a zsebeiket, hogy legyen mivel megdobálniuk üldözőiket. Ha valaki utcai kutyasétáltatásra vállalkozik, az olyan, mintha cápáktól hemzsegő vízben úszna.

Egy 2001-es törvény megtiltotta a kutyák megölését, aminek következtében a kóbor állatok annyira elszaporodtak, hogy miattuk mára az ország egész területén aggasztó helyzet alakult ki. Mumbaiban, ahol tavaly több mint 80 ezer embert haraptak meg, a kormány kutyaszámlálást tervez - motorosok erednek a kóbor kutyák nyomába, és jelölik meg tintával őket, hogy tudják, melyiket vették már számba, és melyiket nem. A pandzsábi törvényhozás - miután az államban tavaly több mint 15 ezer embert martak meg kóbor ebek - júniusban azt javasolta, hogy küldjék a kutyákat Kínába, ahol néha megeszik őket. Újdelhiben nemrég intenzív sterilizálási kampányt jelentettek be.

Forrás: AFP

"India ősidők óta a veszett kutyák központjának számít: nagyon valószínű, hogy a valaha veszettséggel megfertőzött első kutya indiai volt" - fejtette ki a The New York Timesnak Charles Rupprecht, az atlantai járványügyi központ veszettségprogramjának a vezetője. A veszettségbe belehalók 99 százalékának végzetét kutyaharapás okozza.

A veszettség kezelése nagy kihívást jelent a szubkontinensen, mert az indiai kutyákat ősi kapcsolat fűzi az emberekhez. "A legelterjedtebb fajta, a páriakutya valószínűleg Kínából került az országba" - mondta Peter Savolainen, a stockholmi Királyi Műszaki Egyetem fejlődésgenetikusa. "A hegyes fülű, ék alakú fejformájú, hátára kunkorodó farkú pária megjelenésében hasonlít más történelem előtti kutyafajtákhoz, mint amilyen például az ausztráliai dingó."

John Bradshaw, a nagy-britanniai Bristoli Egyetem Antrozoológiai Intézetének igazgatója szerint a kutyák viszonya az emberhez évezredekig olyan volt, mint a pilótahalé a cápához. "A kutyák valaha dögevők voltak, és inkább csak ődöngtek az ember körül, mintsem hogy másként hasznosak lettek volna a számára" - magyarázta a szakember.

Forrás: AFP/Diptendu Dutta

Míg ez a fajta kapcsolat a fejlett világban nagyrészt kiveszett, Indiában, ahol a kóbor kutyák a mindenütt megtalálható hulladékot eszik, még mindig meghatározó. A kutyák egy részét azonban etetik és nyakörvvel is ellátják azok, akik őrzőnek és társnak - még ha távoli társnak is - tekintik őket.
   
Kulturális akadályok

Malini Jadéja delhi lakos elmesélte, hogy néhány évvel ezelőtt a Lodi Gardens közelében sétáltatta Fudge Cake nevű kutyáját, amikor "két kutya bukkant elő a semmiből, és megtámadt bennünket". Fudge Cake pórázon volt, így nem tudott elfutni.

"Megpróbáltam elkapni és arrébb rángatni őket, de ahogy megfogtam az egyiket, a másik máris támadt. A szemem előtt ölték meg Fudge Cake-et" - idézte fel a történteket Jadéja, aki magát vádolja a kutya haláláért, és azóta is retteg a kóbor ebektől. Rádhej S. Sárma, az Indiai Állatorvosok Szövetségének az elnöke szerint "nagyon nehéz itt kutyát sétáltatni az utcai állatok támadásai miatt".

Ennek ellenére India gyarapodó középosztálya kezdi átvenni a nyugati kutyatartási szokásokat. Fajtatiszta kutyákat vásárol, és az otthonaiba engedi az állatokat. Sok törzskönyvezett kutya végzi azonban az utcán, részben azért, mert sikertelen tenyésztők szabadulni akarnak tőlük, részben pedig azért, mert tulajdonosaik belefáradnak a kutyatartási kísérletbe.

Forrás: AFP/Indranil Mukkherjee

A kóbor kutyák nemcsak a fogaik miatt veszélyesek, hanem azért is, mert kullancsokat és más élősködőket terjesztenek. Az állatvédők azonban hevesen tiltakoznak elaltatásuk ellen, és többen arra figyelmeztetnek, hogy ha úgy csökkentik a kóbor kutyák számát, hogy közben nem tesznek semmit a rengeteg felhalmozódott szeméttel, az veszélyt jelent, mert túlságosan elszaporodhatnak a kutyák helyét átvevő patkányok.

"Az első dolog, amit a kóbor kutyák számának mérséklése érdekében tenni kell, az a jobb szemétkezelés. A második pedig az állatok nagyon agresszív ivartalanítása és oltása" - magyarázta Árpán Sárma, az Indiai Állatvédő Szervezetek Szövetségének elnöke.

Dzsájpúrban sikerült visszafogni a kóbor kutyák számát, de ez egyedi példa, és ahhoz, hogy megszülessen, nemcsak óriási logisztikai és pénzügyi akadályokat kellett legyőzni, hanem kulturálisakat is.

Forrás: AFP/Prakash Singh

"Az emberek, főleg a szegény körzetekben lakók igazából nem akarják, hogy eltakarítsuk a kóbor kutyákat - húzta alá Jack Reece dzsájpúri állatorvos. - Vannak azonban olyan helyek, leginkább a muzulmánok által lakottak, ahová nem engedik vissza őket. Előfordult, hogy nagy tömeg vett körül, dühös fiatal emberek, és azt kiabálták, hogy ott nem engedhetek szabadon kutyákat, pedig két nappal korábban ott fogtuk be őket."

Több mint egy tucat megkérdezett szakértő mondta azt, hogy a kóbor kutyák okozta gondok csak nőni fognak, amíg egy kutyáknak kifejlesztett, jelenleg laboratóriumi kipróbálás alatt álló fogamzásgátló oltás széles körben el nem terjed, és olcsó nem lesz. Rosario Menezes goai gyermekgyógyász szerint India azonban nem várhat addig, amíg ez bekövetkezik: a kutyákat el kell takarítani az utcákról akkor is, ha az csak az elaltatásuk árán lehetséges.

"Azt szeretném, hogy az emberek nyugodtan sétálhassanak az utcákon, és ne kelljen attól félniük, hogy kutyafalkák támadják meg őket" - fogalmazott.