Így öl a leopárd

Vágólapra másolva!
Nem mindennapi felvétel készült egy vadászó leopárdról: a nagymacska rejtekéből felugorva, lendületből kapta el a felé száguldó antilopot.
Vágólapra másolva!

A látványos pillanatot Martha van Rensburg fotósnak sikerült elkapnia egy dél-afrikai szafarin. A videó leírása szerint a reggeli körútjuk során fél órán át figyelték az út szélén hasaló leopárdot (Panthera pardus), amikor egyszer csak valami megijesztette az út túloldalán lévő impalákat (Aepyceros melampus). Az antilopok egyenesen a leopárd irányába menekültek, s a ragadozó hirtelen felugorva kapta el az óvatlanul felé száguldó impalát.

Az antilopot a nagymacska nem a helyszínen fogyasztotta el, hanem elhurcolta magával. A leopárdok jellemzően egy fára cipelik fel az elejtett vadat, hogy megóvják az oroszlánoktól és hiénáktól, amelyek csapatosan könnyedén elkergetnék a magányosan vadászó leopárdot a zsákmány mellől.

Rejtő mintázata miatt a leopárdot nehéz megtalálni a vadonban, a videó elején is látható, hogy teljesen beleolvad a környezetébe. Sokban hasonlít az Amerikában élő jaguárhoz (Panthera onca), amely közel azonos méretű, ám erőteljesebb testfelépítésű (a leopárd testtömege körülbelül 30-80 kg között van, a jaguáré 45-110 kg között). Foltjaik is csak első ránézésre hasonlítanak, azonban a jaguáré nagyobbak, és a foltok közepén gyakran kisebb pöttyök találhatók.