Újabb nagyszerű közelképek a Marsról, jön a lapátolás

Vágólapra másolva!
A Curiosity robotkarjával egy kevés törmelékanyagot gyűjt a felszínről, hogy kipróbálhassa a belsejében működőt két anyagvizsgálati laboratóriumot.
Vágólapra másolva!

A hatkerekű jármű már több mint hatvan napot töltött a vörös bolygó felszínén, de terepi mintagyűjtő berendezéseit eddig még nem használta valódi feladatokra. A robotkaron található törmelékmarkoló lapát és kőzetfúró azonban bevetésre kész, így már csak a megfelelő helyszínt kellett gondosan kiválasztani.

Forrás: NASA
Az elmúlt napok során megközelített terület látványa a Curiosity főkamerájának színes felvételén. A kép nagyobb méretű változata

A Glenelg-pont felé közeledő rover 484 méternyi haladás után, a küldetés 56. napján érkezett a Rocknest elnevezésű területre, ahol egyik kerekével - előre tervezett módon - belegurult egy kis méretű homokdűnébe. Az így keletkezett mélyedés tökéletes lehetőséget kínál az aprószemcsés anyagból történő mintagyűjtésre. (Ezt a felszíni törmelékanyagot gyakran nevezik talajnak, ami kissé félrevezető, mivel jelenlegi ismereteink szerint csak aprózódási és mállási folyamatok során keletkezett terméketlen kőzettörmelék, nem pedig a termékeny földi talajokat létrehozó biológiai folyamatok eredménye.)

Forrás: NASA
A jármű kereke által létrehozott, 40 centiméter széles feltárás a Rocknest homokdűnében

A robotkaron található törmelékmarkoló lapát 7 x 4,5 centiméter nagyságú és kb. 20 gramm mintát képes begyűjteni maximum 3,5 centiméteres mélységből. A lapátolást természetesen rendkívül óvatosan végzi, ezért egy teljes művelet több percig tart (lásd ezen a videón).

A tervek szerint az első két lapátolással gyűjtött anyagot kissé megrázza, aztán kiborítja, részben a mintakezelő rendszer "áttisztítása" céljából. A harmadik minta egy részét pedig a megfigyelési tálcára önti, ahol a robotkaron található mikroszkóp-kamera részletes felvételeket készíthet róla - amelyek alapján elemezhető a szemcsék alakja, felülete és méreteloszlása. Végül egy negyedik műveletre is sor kerül, és az ennek során gyűjtött mintát a robotkar eljuttatja majd a fedélzeti laboratóriumok mintabehelyező nyílásaihoz, hogy azokkal később elvégezhessék az első közvetlen anyagvizsgálatokat.

Ha pedig mindezekkel végzett, a jármű tovább indul majd a Glenelg-pont felé, amelyet néhány héten belül érhet el, és ott végre kőzetfúró berendezését is kipróbálhatja majd.

Forrás: NASA
A Curiosity eddig megtett (fehér színnel), illetve jövőbeli tervezett (zöld színnel) útvonala a leszállóhely térségét ábrázoló nagyfelbontású űrfelvételen