Ilyen volt VIII. Henrik koronája

Vágólapra másolva!
Kiállítják VIII. Henrik angol király (1491-1547) megsemmisült koronájának mását Nagy-Britanniában: a rekonstruált fejdíszt az uralkodó egykori palotájában készítették el, és ott is nézheti meg a nagyközönség.
Vágólapra másolva!

Forrás: A koronát, amelyet 1649-ben beolvasztottak a kincstár felduzzasztása végett azután, hogy Oliver Cromwell (1599-1658) győzelmet aratott a királypártiak felett az angol polgári forradalomban, részletes leírások és korabeli portrék alapján rekonstruálták. Egy 1521-ből származó királyi leltár "az uralkodó aranykoronájaként" vette nyilvántartásba a fejdíszt.

A kézzel készített másolat három kilogrammot nyom, és 344 drágakő, valamint igazgyöngy díszíti. A korona VIII. Henrik egykori délnyugat-londoni rezidenciájához, a Hampton Court Palace-hez tartozó királyi kápolna fő látványossága lesz, miután hétévi felújítás után az épület október 27-én ismét megnyitja kapuit.

Simone Sagi, a palota szóvivője szerint az uralkodói jelvényt annak idején csak nagyon ritkán láthatta a nagyközönség. "Kizárólag olyan kiemelkedő alkalmakkor került a királyi főre, mint a vízkereszthez kötődő ünnepségek vagy a palotába vezető körmenetek" - tette hozzá. A korona rekonstruálása különböző szakértők, mások mellett az idén nyugdíjba vonult koronaékszerész, Harry Collins bevonásával történt.