Napokig az utakat szeli az Endeavour űrsikló

Vágólapra másolva!
Több száz fát kellett kivágni, de közlekedési táblákat, jelzőlámpákat és lámpaoszlopokat is el kellett távolítani Los Angeles útjai mellől, hogy a tavaly nyugdíjba küldött Endeavour űrrepülőgépet a repülőtérről a múzeumba vontathassák.
Vágólapra másolva!

A Los Angeles-i nemzetközi repülőgépről helyi idő szerint péntek éjjel 2 órakor kezdték elvontatni a közel húsz kilométerre lévő Kaliforniai Tudományos Központba, amelynek kiállításán október 30-ától tekintheti meg a nagyközönség az Endeavourt.

Forrás: AFP/Joe Klamar
Ünneplő tömeg üdvözli az űrsiklót

Az űrsikló célba juttatásához speciális, nyolcvankerekű vontatójárművet használnak, de az útvonal (itt megnézheti Google Térképen) bonyolultsága miatt az út csaknem két napot vesz igénybe - írja a New York Times. Az Endeavourral csak rendkívül lassan lehet navigálni Los Angeles utcáin, számos közúti jelzőtáblát, lámpaoszlopot és közlekedési lámpát el kellett ideiglenesen távolítani, és a város mintegy négyszáz fa kivágását engedélyezte, melyek helyére ezer újat fognak telepíteni, bár ez az intézkedés még így is számos lakos felháborodását váltotta ki. A komótos tempójú haladás azonban parádéjelleget kölcsönöz a vontatásnak, péntek reggel több ezer ember volt kíváncsi a Los Angeles útjain haladó űrsiklóra.

Az űrsikló az út első néhány kilométerét is órák alatt tette meg, mivel nagyon óvatosan navigálnak vele a belógó oszlopok és egyéb utcai tárgyak között, emellett az útját akadályozó faágakat is sokszot le kell vágni. A nem közútra szánt jármű hatalmas tömegétől az utakat, valamint az azok alatt húzódó közműveket az aszfaltra helyezett acéllemezek ezreivel védik, az útvonal egyes részein pedig ideiglenesen lekapcsolják az áramot, így az útvonal közelében élők számos órán keresztül kénytelenek nélkülözni az elektromosságot.

Forrás:  AFP/Getty/Kevork Djansezian
Nem szűkek Los Angeles utcái, de űrsiklóval nehéz navigálni rajtuk

Az első alkalommal 1992-ben útjára indított Endeavour tavaly júniusban tért vissza utolsó útjáról a Földre, utolsó útján pedig a Golden Gate hídnál és Disneylandnél is tiszteletét tette. Ez a gép volt a NASA utolsó, teljes legénységgel rajtoló űrepülőgépe, a jövőben orosz Szojuz űrhajókkal és teherűrhajókkal szolgálják ki a Nemzetközi Űrállomás legénységét. A huszonöt küldetése során csaknem 300 napot a világűrben töltő űrrepülőgépet szeptember végén egy Boeing 747 repülőgép hátán szállították át a kaliforniai Edwards Légitámaszpontról Sacramento és San Fransisco érintésével végső nyughelyére, Los Angelesbe.

Az űrsikló vontatásáról további, folyamatosan frissülő fotókat nézhet meg a Twitter #SpotTheShuttle kulcsszavára keresve, illetve a CNN olvasói által beküldött képgalériában.