Vágólapra másolva!
Nem érzett semmit a hangsebesség átlépésekor Felix Baumgartner. A pilóta a tervezettnél magasabbról ugrott, és több mint 1300 kilométer/órás sebességgel zuhant.
Vágólapra másolva!

1342,8 kilométer/órás sebességet (Mach 1,24) ért el, vagyis átlépte a hangsebességet Felix Baumgartner a vasárnapi csúcsdöntés során, mondta el az ugrást követő sajtótájékoztatón Brian Utley, az ugrás rekordjait hitelesítő nemzetközi légisport szövetség (FAI) képviselője. A pilóta 39 045 méter magasról ugrott, és 36 529 métert zuhant 4 perc 20 másodperc alatt.


Az ugrás videója

"Néha igazán magasra fel kell jutnod ahhoz, hogy rájöjj, milyen kicsi is vagy" - ezeket a szavakat mondta Felix Baumgartner, mielőtt 39 kilométeres magasságból kivetette magát a kapszulából. A pilóta azt mondta, hogy a kapszula peremén állva nem gondolt a rekordokra, csak arra, hogy nem szeretne ott fent egyedül meghalni, és hogy nagyon szeretne élve visszajutni a földre.

Az elrugaszkodást követő pillanatokban jól indult az ugrás, ám Baumgartner hamarosan pörögni kezdett, maga sem tudja, miért. A szkafander miatt nem érzékelte a levegőt, ahhoz hasonlította az érzést, mintha valaki a víz érintése nélkül próbálna úszni. Volt egy ernyője, amivel megállíthatta volna a pörgést, de akkor le kellett volna mondani a rekordról, ezért inkább megpróbálta stabilizálni a helyzetét, és szerencsével járt.

Baumgartner nem tudja, mikor lépte át a hangsebességet, mert a speciális ruha miatt nem érzett semmit. Számára a legizgalmasabb pillanat az volt, amikor kiállt a kapszula peremére, a legszebb pedig, amikor a landolást követően meglátta kollégája és barátja, Mike Todd arcát, aki úgy mosolygott rá, mint egy kisgyerek.