Ezrek halhattak meg a Monarchia szuperkéme miatt

Vágólapra másolva!
Hosszú éveken át szolgáltatott információkat az első világháború előtt az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregéről Alfred Redl, akit 1913-ban buktattak le. A Monarchiát félrevezető információi miatt több ezer ember halhatott meg a háborúban.
Vágólapra másolva!

Hatalmas botrányt kavart, amikor az első világháború kitörése előtt, 1913-ban leleplezték Alfred Redl kémkedését. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének ezredese többek között vasúti létesítményekről és aknamezők tervrajzairól juttatott el információkat az orosz hírszerzéshez, de az információátadásról eddig nem álltak rendelkezésre pontos adatok. Nem csoda, hiszen a császári és királyi titkosszolgálat tagjai minden eszközzel igyekeztek megakadályozni az ügy nyilvánosságra kerülését, kihallgatás helyett pedig maguk adtak neki fegyvert az öngyilkossághoz. Csakhogy egy fiatal újságíró, Egon Ervin Kisch leleplezte az ügyet, a Monarchia titkosszolgálata pedig azzal a kifogással próbálta menteni a helyzetet, hogy mindössze egy évig tartott a kémkedés.

Valójában Redl hosszú éveken át informálta az oroszokat, és az sem volt igaz, hogy "végzetes szenvedélyével" zsarolták volna, ugyanis Moszkvában nem is tudtak arról, hogy homoszexuális, kizárólag pénzzel vesztegették meg. Erre a következtetésre azonban már nem Kisch, hanem két osztrák történész jutott napjainkban. Verena Moritz és Hannes Leidinger a moszkvai levéltárban indította újra a kutatást, és további érdekes tényeket tártak fel: Redl az Oroszország, Olaszország és a Balkán elleni teljes mozgósítási terveket megszerezte, és azokat átjátszotta az ellenség kezére.

Leidinger szerint, ha a cár 1913-ban háborút indít, csapataival néhány nap alatt kijátszhatta volna az összes Magyarországon állomásozó haderőt, és eljuthatott volna Bécsig. Ráadásul a titkok nemcsak az oroszokhoz, hanem a szerbekhez és a kezdetben szövetséges olaszokhoz is eljuthattak, arról nem is beszélve, hogy a Monarchia és Németország számtalan kémjét lebuktatták. Redlt felhasználva a cári ügynökök sikerrel bagatellizálták Ferenc József udvara előtt az orosz haderő valós felkészültségi szintjét, Redl lebukása után pedig sok valódi osztrák hírszerző munkája is hiteltelenné vált. Mindez a történészek becslései szerint több ezer ember életébe kerülhetett, amikor az öngyilkosság után egy évvel kitört az első világháború. Legalábbis a támadó felek oldalán, akik eleinte kínos vereségeket szenvedtek az orosz és szerb hadszíntéren.