Levegőből gyártottak benzint

2012.10.19. 19:26

Levegőből gyárt benzint egy brit cég árammal: először kivonja belőle a szén-dioxidot, majd pedig vízből elektrolízissel kinyert hidrogénnel vegyíti és szénhidrogént, így nyerve benzint. Eddig öt liter benzint állítottak elő három hónap alatt.

Az új benzingyártási eljárás egy kis észak-angliai cég, az Air Fuel Syndication találmánya. Egyelőre még messze van a levegőből folyó benzintermelés az ipari méretektől, de a kísérletek ígéretesek. Az eljárással - amelyben a szén-dioxidot nátrium-hidroxiddal is elegyítik, mielőtt hidrogént adnának hozzá - öt liter benzint állítottak elő három hónap alatt - olvasható a Daily Telegraph című lapban.

A kísérletek már két éve folynak, költségkeretük 1,1 millió font. A cég reméli, hogy két éven belül akkora üzemet tudnak megépíteni, amely naponta legalább egy tonna benzint állít elő.

A forradalmian új eljárást támogatja a Brit Gépészmérnökök Intézete, amelynek tisztségviselői így értékelik: "túl szép, hogy igaz legyen, de igaz", és hangsúlyozzák, hogy fordulatot hozhat a klímaváltozás elleni harcban, mivel az így előállított üzemanyag semmiféle adalékot - például ként - nem tartalmaz, és további környezeti előnyökkel jár, ha sikerül az előállításhoz az energiát megújuló forrásokból előteremteni.