Megfigyelték, mi lesz a Földdel pár milliárd év múlva

Vágólapra másolva!
Olyan csillagot figyeltek meg, amely éppen megsüti az egyik bolygóját. Erre a sorsra jut a Föld is néhány milliárd év múlva.
Vágólapra másolva!

A BD+48 740 jelű, élete vége felé járó vörös óriáscsillagot a 9,2 méter átmérőjű Hobby-Eberly teleszkóppal (Texas) vizsgálták. A csillag légkörében rendellenesen sok a lítium, ami a csillagászok szerint egy éppen bekebelezett, jelenleg elpárolgó bolygó anyagából származik.

Forrás: NASA
A bolygó már bekebelezése előtt elvesztette anyagának jelentős részét (illusztráció)

Hasonló sors vár a Földre is, amikor a Nap magjában elfogy a hidrogén, és vörös óriássá fúvódik fel. Külső burkai a mostaninál legalább 200-szor messzebbre terjednek ki, és sorra elnyeli a kőzetbolygókat: a Merkúrt, a Vénuszt, a Földet, sőt talán a Marsot is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=QYda583jzVp08jVx

Optimistább elképzelések szerint a Föld "elmenekül" a terjeszkedő Nap elől azzal, hogy egyre távolabbi pályákra sodródik majd. A BD+48 740 megfigyelése azonban inkább a bekebelezésre és "elevenen megsütésre" utal. Ezt erősíti egy másik megfigyelés: a BD+48 740 körül távolabb egy Jupiterhez hasonló bolygó kering, amelynek igen elnyúlt pályája azért alakulhatott ki, mert a csillag belső bolygót vagy bolygókat nyelt el (az eredményekről közölt cikk itt érhető el).