Vágólapra másolva!
A San Franciscó-i Twin Peaksben készült fotón látható különleges jelenség, az úgynevezett ködív a szivárványhoz hasonlóan alakul ki, ám sokkal halványabb színekkel tűnik elő.
Vágólapra másolva!

A szivárvánnyal ellentétben a ködívekhez az esőcseppeknél jóval kisebb, mikroszkopikus (ezredmilliméteres mérettartományba eső) cseppek szükségesek. A napsugarak bejutnak az apró vízcseppekbe, és visszatükröződnek, akárcsak a szivárvány esetében. Az apró cseppméret miatt nem tudnak a szivárványnál megszokott, élénk színekre bomlani, így a jelenség sokkal halványabb. Az interferencia következtében pedig előfordul, hogy egy íven belül több kisebb ív is látható.

Forrás: Mila Zinkova
A kép a kaliforniai Twin Peaks-ben készült. Kattintson a képre a nagyobb méretért! (Mila Zinkova)

A fotón megörökített ködív további különlegessége, hogy teljes körívet láthatunk, a gyakoribb félkörív helyett. A képet a közelmúltban a NASA földtudományi oldalán a nap képének választották.

Ködíveket nemcsak közvetlen napfényben, hanem holdfényes éjszakákon, sőt mesterséges fényforrásoknak köszönhetően is megpillanthatunk. Ha ködívet szeretnénk fotózni, kora hajnalban vagy kora este, frissen leereszkedett ködben érdemes elindulni, amikor még elég aprók a páracseppek, mert egy idő elteltével összekapcsolódva "meghíznak".

A fotós, Mila Zinkova további képei megtekinthetők itt.