Vágólapra másolva!
Látványos természeti jelenséget kapott lencsevégre egy műhold Grönland partjainál. Az októberi felvételen szellemszerűen örvénylő fehérség valójában tengeri jég, melyet a szél és a tengeráramlatok sodornak érdekes alakzatokba.
Vágólapra másolva!

Ahogy ősszel elkezd zuhanni a Grönlandi-tenger vizének hőmérséklete, elkezdődik a tengeri jég kialakulása, amelynek kiterjedése kora tavasszal éri el maximumát. A megfagyott tengervíz az űrből tekintve rendkívül látványos, finoman örvénylő formákat alkot.

Forrás: NASA
A NASA MODIS műholdjának felvétele október 17-én készült. Kattintson a képre a nagyobb méretért!

Bár a felvételen látható tengeri jég nagyobb része a Grönlandi-tenger vizén tekergőzik, egy kisebb "jégtutaj" alakult ki a Scoresby Sund fjordban (a kép tetején) is, amely a világ legnagyobb fjordrendszere a 38 ezer négyzetkilométeres kiterjedésével.

A sarkvidékeken elég alacsony a hőmérséklet, hogy a sós tengervíz is megfagyjon, átlagosan mínusz 1,9 Celsius-fokon. A tengeri jégnek több megjelenési formája is van. Ilyen a parti jég, amely a szárazföldek partjai mentén, azokhoz kapcsolódva jelenik meg, a nagy kiterjedésű, de a szárazföldtől különálló jégtáblák és talán a legérdekesebb a palacsintajég. A tengeri jég egy része a szárazföldről (a gleccserekből és a jégtakarókból) kerül a tengerbe jéghegyek, jégrögök formájában.