A 21. században eltűnhet a kávé a Földről

Vágólapra másolva!
Évtizedeken belül kipusztulhat a világ legnépszerűbb kávécserjéje, a Coffea arabica. A Földön elfogyasztott kávék háromnegyedének ez a növény a forrása.
Vágólapra másolva!

Az éghajlati változások miatt a jelenlegi termőterületek 99,7%-a alkalmatlanná válhat az arabica-cserje termesztésére - ezt állapították meg a Kew Gardens, a brit Királyi Botanikus Kertek szakértői legújabb tanulmányukban, amely a Public Library of Science ONE szaklapban jelent meg. Ez a legnegatívabb verzió, egy másik számítás szerint a termőterületnek "csak" a 80 százaléka válik a kávé számára elviselhetetlenné, egy harmadik forgatókönyv pedig a termőterületek 65 százalékát valószínűsíti alkalmatlannak 2080-ig - írja a brit The Telegraph.

Forrás: AFP/DPA

Az arabica-cserje vad (azaz eredeti, nem nemesített) változatai Etiópiában és Szudán egyes részein teremnek. A szakértők szerint ezért itt kellene új területeket kiszemelni a cserje nevelésére, csak így lehet megállítani a fajta kihalását.

Más lesz a kávé íze

A tanulmány szerint ha a Coffea arabica nem is hal ki, de a termésátlagok valószínűleg csökkenni fognak a klímaváltozás következtében, és a kávé íze is módosulhat.

Az arabica az egyike annak a kétféle cserjének, amelyből manapság az emberiség nagy része a kávéját nyeri. És a népszerűbb is, hiszen a világpiac 70 százalékát ez teszi ki, mármint a friss kávéeladásokban és a szupermarketekben. Az igénytelenebb, és főleg Görögországban, Törökországban kedvelt robusta cserjével szemben tehát az arabica a fontosabb.

Van, ahol már 2020-re ellehetetlenülhet a termesztés

Bizonyos területeken, például a Boma Plateau-n (fennsíkon), Dél-Szudánban már 2020-ra bekövetkezhet a legrosszabb verzió, elsősorban a virágzási arányból és a növények állapotából jutottak erre a következtetésre a brit kutatók. Az arabica ugyanis különleges körülmények között képes csak fennmaradni. Elsősorban a hőmérséklet számít, ugyanakkor az évszakokon belül is bizonyos sajátosságokra van szükség. Például az esős évszakban kellő átlaghőmérsékletet igényel ez a kávécserje.

Az [origo] 2010-es cikkében már beszámolt arról, hogy az elmúlt 25 év alatt a termőrégiókban fél fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami magasabban fekvő vidékek felé tereli a kávétermelőket. A felföldi kávéfajtákat manapság a tengerszint felett 1200-1500 méterrel termelik. Az arabica számít a jobb alapanyagnak, de a robustánál kényesebb: igényli az egyenletes csapadékmennyiséget, a 15-24 Celsius fok közötti hőmérsékletet és a termékeny talajt. Ezt így együtt csak trópusi területeken lehet biztosítani, 900 méteres magasság fölött. További fontos szempont, hogy az arabica kávé cserje csak ebben a magasságban képes szaporodni.