Hatalmas kőkémények állnak egy különleges parkban

Kémény-szikla, Kodachrome-medence, Utah
Vágólapra másolva!
Óriásokként magasodnak az emberek fölé egy amerikai nemzeti park természetes kőkéményei. A park látványos színeiről kapta a nevét.
Vágólapra másolva!

Hatalmas természetes kémények magasodnak a kirándulók fölé a utahi Kodachrome Basin State Park területén. A Chimney Rock egyike a legmagasabbaknak a park számos, összesen 67 kőtornya közül. A képződmények magassága igen változó, a legkisebbek csupán 2 méteresek, míg egyesek meghaladják az 50 métert is.

Forrás: Stu Witmer
Chimney Rock

A homokkőből álló formák évmilliók alatt lejátszódó folyamatok eredményei. Az ősi kőzetek repedései vagy egykori gejzírek járatai feltöltődtek üledékkel, mely az idő folyamán rendkívül ellenálló kőzetté cementálódott. A környező, kevésbé ellenálló kőzeteket a külső erők erodálták, míg a keményebb kitöltések megmaradtak (ez az úgynevezett válogató lepusztulás folyamata).

A Kodachrome park élénk színű homokkőrétegei mintegy 180 millió évet ölelnek át a geológiai időskálán. A park nevének eredete szintén érdekesség, ugyanis 1948-ban, a National Geographic Society néhány idelátogató tagját annyira megihlették a táj lenyűgöző színei, a sárga, barna, vöröses homokkövek, és ehhez társulva a tiszta kék ég, hogy a Kodak akkoriban új színes filmjéről Kodachrome-nak keresztelték el a helyet. A terület csak jóval később, 1962-ben kapta meg az állami park címet. Mivel a Kodak bejegyzett márkanevéről volt szó, a park hivatalosan Chimney Rock State Park nevet viselte, néhány évvel később azonban a Kodak megadta az engedélyt a név használatára.