Ausztria felé terjeszkedne az Őrségi Nemzeti Park

Vágólapra másolva!
Osztrák területekkel bővítenék a legkisebb magyar nemzeti parkot - jelentette be Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár csütörtökön egy természetvédelmi konferenciát követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Új nemzeti park létrehozása nincs tervben, de elképzelhető, hogy az Őrségi Nemzeti Park osztrák területek vásárlásával bővítené területeit egy új elképzelés szerint.

Illés Zoltán államtitkár csütörtök délután jelentette be, hogy felkérte Markovics Tibort, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóját, hogy készítsen egy stratégiai tervet, milyen anyagi feltételekre volna szükség ahhoz, hogy a park területét nyugat felé kibővítsék. Az államtitkár december 31-ig adott határidőt az igazgatónak a terv elkészítésére.

A Közép-Európai Egyetemen csütörtökön tartott Hatékony Természetvédelem konferenciát követő sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium tervei között szerepel egy nonprofit háttérintézmény létrehozása, melynek célja a hazai ökoturizmus fejlesztése lenne.

A Boston Consulting Group elemzései alapján megvalósuló intézmény a nemzeti parkok látogatottságát 3 év alatt a jelenlegi 1,3 millióról 2-2,5 millió főre növelné. (A BCG társadalmi felelősségvállalása részeként, díjmentesen készítette el az elemzést a minisztérium számára.)

Az intézmény létrehozásához 170 millió forintra volna szükség, de a megvalósítása attól függ, hogy bekerül-e a jövő évi költségvetésbe. Az elemzések szerint az első évben 200-250 millió forint, később évente 250-300 millió forint hasznot termelne az intézmény, amit visszaosztanának a nemzeti parkoknak.