A globális felmelegedés miatt eltűnhet a Földről a banán, a kávé és a kakaó, az utóbbit bankautomataként is használják Afrikában. Ennél is súlyosabb következményei lehetnek az olyan fontos élelmiszernövények terméscsökkenésének, mint a rizs és burgonya.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) becslése szerint ma 925 millió ember alultáplált a világon. Az élelmiszerek iránti egyre növekvő igény és az árak emelkedése tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Az élelmiszerhiány gyakran rövid távú hatások, például aszály miatt következik be, de az éghajlat globális felmelegedése számos haszonnövényre gyakorol kedvezőtlen hatást. A közelmúltban számos tanulmány figyelmeztetett a közelgő katasztrófákra. Ezek közül az egyik legalaposabb, legátfogóbb a Nemzetközi Agrárkutatási Konzultációs Csoport (Consultative Group on International Agricultural Research, CGIAR) által készített összefoglaló, amely a kávén kívül több más veszélyeztetett terményt is megemlít.

Kakaó

A világ kakaótermésének fele a nyugat-afrikai piacokról származik. Ghana és Elefántcsontpart kakaóexportból származó bevétele 2005-ben meghaladta az 1,6 milliárd dollárt.

Wikipedia
Különböző érettségű kakaótermések

A kávéhoz hasonlóan a kakaófa termesztése számára ideális környezet is egyre magasabbra tolódik az éghajlat melegedése miatt. Ebben a nagyobb magasságban azonban egyre kevesebb a megfelelő termőterület. Ez nemcsak a kakaó világpiaci árát hajtja fel, hanem megfosztja a termelőket a "készpénz-cserjéjüktől" - és ezt a kifejezést itt szó szerint kell érteni.

"A farmerek jelentős része ATM-automataként használja a kakaófáit" - írta Peter Laderach, a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ (CIAT) egyik beszámolójában. "Leszakítanak néhány termést és eladják, hogy gyorsan pénzt teremtsenek például az iskolai vagy az orvosi kiadásokra. Ezek a fák egyértelműen létfontosságú szerepet töltenek be a vidéki életben."

Banán

A klímaváltozás Afrikában és Latin-Amerikában egyrészt fokozza a banán fogékonyságát a különféle betegségekkel szemben, másrészt csökkenti a terméshozamot. A banán rengeteg helyen népszerű gyümölcs a világon, de a világ sok részén nélkülözhetetlen része a táplálkozásnak. A CGIAR adatai szerint például a kelet-afrikai fennsíkon növő egyik banánfajta 80 millió embernek nyújt ennivalót. Így tehát a banántermés csökkenése sokak táplálkozását közvetlenül veszélyeztetné.

Rizs

A rizst a legfontosabb növénynek tekintik a világ élelmiszer-ellátásában. A becslések szerint 3 milliárd ember fogyaszt rizst minden egyes nap. Délkelet-Ázsia és Afrika rizstermelése egyelőre plusz-mínusz 10 százalékkal váltakozik évente és területenként. Ez még nem okoz fennakadást a rizsellátásban, de az amerikai tudományos akadémia folyóirata (PNAS) nemrég hívta fel a figyelmet egy leselkedő veszélyre.

Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

A kutatók 227 rizsföldet tanulmányoztak hat afrikai országban. Azt tapasztalták, hogy a napközbeni melegebb hőmérsékletek növelik termést, míg a forróbb éjszakák csökkentik. A tanulmány szerint, ha tovább nő az átlaghőmérséklet, akkor az összességében a termés csökkenéséhez fog vezetni a világ azon részein, amelyek a rizstermés 90 százalékát adják.

Burgonya

A burgonya szintén sok millió embernek jelent táplálékot, de a hőmérsékletnövekedés a burgonya termésmennyiségét is negatívan befolyásolhatja. Bizonyos hőmérséklet felett károsodik a növekedés, és növekszik a betegségek kialakulásának veszélye. A legveszélyeztetettebb terület Észak-India és a környező területek, valamint a Himalája növénytermesztésre alkalmas vidékei. Egyes vidékek, amelyek most túl hűvösek a burgonya termesztéséhez a jövőben burgonyatermő területekké válhatnak, de a számítások szerint ez nem pótolná a termelésből kiesett területek termését.

Egyéb növények

A felsoroltakon kívül még sok kultúrnövényre van káros hatással a globális felmelegedés. Veszélyeztetettek a közép-amerikai kukoricaültetvények, a dél-afrikai teaültetvények és az Indiának milliárd dolláros nagyságú bevételt  hozó mangóültetvények. Potenciális megoldásként felmerül a meleget jobban tűrő fajták kitenyésztése, illetve - ahol lehet - a termesztés áthelyezése a növényeknek megfelelőbb területekre.