Vágólapra másolva!
Kitört Új-Zélandon a Tongariro vulkán, amely 2000-ben, a Gyűrűk ura filmváltozatának forgatásán Mordor földje volt.
Vágólapra másolva!

Sötét hamufelhő lövellt mintegy három kilométeres magasságba szerdán az új-zélandi Tongariro vulkán - közölte az új-zélandi szeizmológiai intézet. A szigetország északi részén, Aucklandtől 280 kilométerre délre magasodó vulkán több mint egy évszázados szunnyadás után augusztusban kezdett ébredezni.

Harangi Szabolcs, az ELTE TTK Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezetője az [origo]-nak elmondta: kitörésre augusztus óta lehetett számítani, és a várakozások szerint egy nagyon rövid és heves esemény zajlott le. Ennek oka, hogy a kürtőben megszilárdult láva (lávadugó) elzárta a felfelé törő gázok útját, így egyre nőtt a nyomás a hegy belsejében. A rövid, körülbelül 5 perces kitörés ezért ahhoz hasonlítható, mint amikor egy felrázott pezsgőspalackból kirepül a dugó. Hasonló robbanásokra még lehet számítani a következő napokban-hetekben, de nagyobb erejű kitörések bekövetkezése nem valószínű. Ezért nagy katasztrófa nem fenyeget, a hegy közelében lévők azonban veszélybe kerülhetnek. A témáról bővebben a Tűzhányó Blogon olvashat.

Forrás: AFP/GNS Science-Geonet
Forrás: AFP/GNS Science-Geonet

Szauron földje, vagyis a Tongariro nemzeti Park

A tűzhányó környékén, a megdermedt lávafolyamok szabdalta vidéken forgatták A gyűrűk ura című filmtrilógia egyes jeleneteit 2000-ben. A környék Szauron birodalma, Mordor vigasztalan lávafennsíkja volt a filmben. A Tongariro Nemzeti Park honlapját itt találja meg.