Vágólapra másolva!
Némi palackba zárt folyékony nitrogén és egy kis víz segítségével úgy spriccelnek szét a pingponglabdák, mint a szökőkút vize.
Vágólapra másolva!

A folyékony nitrogén jó zárfeltörésre, italkeverésre vagy éppen hűtésre. Nem árt azonban óvatosnak lenni. Roy Lowry a professzor a Plymouth Egyetemről egy videóval szemlélteti a folyékony nitrogén veszélyeit. Ez az anyag zárt térbe helyezve hajlamos arra, hogy erővel találja meg a kiutat.

A nitrogén folyadékból gázzá alakulva olyan nagy nyomással rendelkezik, hogy annak az erős PET-palack sem képes ellenállni. Kevés folyadék is sok gázzá tud alakulni. Ha a nagy tartály is zárva lett volna, azt is szétvetette volna az explózió.

Mit öntöttek először a tartályba?

Vizet, méghozzá nem is túl hideget. A robbanás előbb a vizet löki szét minden irányban, a pingponglabdákat pedig a víz repíti ki a tartályból. Víz nélkül a bemutató nem lett volna ennyire látványos.

Miért ugrott fel a tartály?

A hirtelen explózió ereje először a talaj felé lökte és rugalmasan deformálta a tartályt, mely rögtön ezután rugóként felfelé pattant. Ha nem szilárd talaj, hanem egy akna lett volna alatta, akkor belelövődött volna.

Normál esetben a nitrogén tárolására (amikor nem pukkantani akarnak vele) olyan nyomástartó edényt használnak, mely egyben igen jó hőszigetelő is.