Ismét indul a kormoránvadászat

Vágólapra másolva!
A fagyok beálltával ezen a télen is szerveznek vadászatokat a Közép-Tisza mentén rendkívül elszaporodott kormoránok számának visszaszorítása érdekében.
Vágólapra másolva!

A nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo) vagy más néven kormoránok gyérítését a fészkelő helyük növényzetében és a halállományban okozott káruk teszi szükségessé. A fészkelő fáikat ürülékükkel kipusztító madarak telente csapatokba verődve, akár 10 méter mélyre is lemerülve kutatnak a vermelő helyeken csoportosuló halak után. Ezekből egyenként napi 70 deka és 1 kiló közötti mennyiséget is elfogyasztanak, miközben a megevett kopoltyúsok négy-ötszörösén ejtenek halálos sebeket.

A kormoránok a hideg évszak beköszöntével a legnagyobb számban a kiskörei duzzasztómű alatti Tisza-szakaszon gyülekeznek - monta az MTI-nek Szűcs Lajos, a vízkezelő Halász Kft. halőrzési csoportvezetője. Amikor a környező vízfelületek befagynak, akár 3-5 ezer példány is összeverődik itt.

Kilövésük csak speciális engedélyek birtokában lehetséges, amelyeket az illetékes szakhatóságoktól az elmúlt évekhez hasonlóan idén is beszereztek. A cég az elmúlt öt évben a területileg érintett vadásztársaságokkal együttműködve igyekezett megteremteni a hatékony és biztonságos állományszabályozás feltételeit.

Változást jelent a korábbi gyakorlathoz képest, hogy a vízügy idén lehetővé tette a duzzasztóműhöz tartozó üzemi terület igénybe vételét. Így ebben a szezonban a Kiskörét Abádszalókkal összekötő hídról is vadászhatnak majd. Ráadásul itt - ugyancsak újdonságként - acélsörét helyett golyós fegyvert használhatnak az akció résztvevői. Ugyancsak mozgásterük szélesítését jelenti, hogy ezúttal Kiskörétől egészen Tiszasülyig, illetve Kötelekig ritkíthatják a folyó kormoránállományát.

A csoportvezető elmondása szerint azonban a feladat még így sem egyszerű, mert ez a madárfaj meglehetősen figyelmes és tanulékony. Ezt igazolja az a statisztika is, mely alapján öt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az eddigi legsikeresebb, tavalyi szezonban sikerüljön az engedélyezett félezres darabszámot megközelítő 400 kárókatonát elejteniük.

Egy másik rekord is a legutóbbi szezonhoz kötődik, amikor 2012 januárjában az egyik madár gyomrában egy 52 centiméteres, 1,4 kilós harcsát találtak.

Az állománygyérítésnek köszönhetően a folyó mintegy 40 kilométeres szakaszán szűntek meg kolóniák és fészkelőhelyek. A Közép-Tisza egészét tekintve azonban a kormoránok egyedszáma érdemben nem változott, mivel a szárnyasok a háborgatott részekről nyugodtabb területekre költöztek. Átfogó eredményt tehát csak a vadászat széleskörű kiterjesztésével lehetne elérni - mondta a szakember.