Rettentő szomorú a hazug álzseni

Vágólapra másolva!
Nyilvánosan kért bocsánatot az a holland szociálpszichológus, akiről kiderült, hogy tetszetős kutatási eredményei légből kapottak voltak. A csaló kutató a diákjait is átverte.
Vágólapra másolva!

Diederik Stapel a holland nemzeti médián (NOS) keresztül tudatta, hogy tudósként megbukott, mivel az országban előfordult tudományos csalások egyik legrosszabbikát követte el.

A tavaly kezdődött botrányt kivizsgáló, három egyetemen (Tilburg, Groningen és Amszterdam) megalakult bizottságok azonban arra a következtetésre jutottak, hogy nemcsak Stapel bukott meg, hanem az akadémiai kutatói közösség is, amely lehetővé tette, hogy ez a hatalmas csalás ilyen sokáig észrevétlen maradjon.

Stapelt tavaly bocsátották el a Tilburgi Egyetemről, miután kiderült a csalás. Korábban a holland szociálpszichológia kedvence volt, akinek kutatási eredményei szenzációszámba mentek. Kutatási megállapításai között volt például, hogy pusztán a húsevésre gondolás önzőbbé teszi az embereket, a tekintélyes Science című tudományos magazin pedig közzétette azt a dolgozatát, amelyben a fehér emberek feketékkel szembeni diszkriminációjának mértékét kapcsolatba hozta fizikai környezetük állapotával. Utóbbi publikációt a Science később visszavonta.

A csalást végül Stapel három végzős diákja leplezte le, miután gyanús lett nekik, hogy témavezetőjüktől úgy kaptak adatokat, hogy nem engedte részt venni őket a kutatásban. Statisztikai teszteket futtattak le a hallgatók az adatokkal, amelyeket túlságosan tökéletesnek tartottak ahhoz, hogy igazak legyenek, majd az egyetem dékánjához fordultak gyanújukkal.

A vizsgálóbizottságok kiderítették, hogy Stapel csak olyan adatokat fogadott el kutatásai során, amelyek az eredeti hipotézisét alátámasztották, és addig ismételte kisebb módosításokkal a kísérleteket, amíg neki tetsző eredményt kapott.

Szerdán nyilvánosságra hozott közleményében Stapel mély megbánásáról beszélt, és hozzátette, hogy szomorúságot, szégyent és bűntudatot érez tette miatt.