Csütörtök délután 17 óra 47 perc körül zölden izzó meteor volt látható hazánk felett. Az erős fénnyel világító meteort az ország számos pontján látták. Egy amatőrcsillagásznak sikerült lefilmezni a jelenséget, egy webkamera pedig színes képet rögzített.

Forrás: Időkép.hu/Balogh László
Webkamera felvétele Isaszegről, csütörtökön 17.47-kor. Forrás: Időkép.hu/Balogh László

"Tűzijáték-szerűen ívelt hatalmas fénnyel, és a végére kettévált" - írta az Időkép.hu egyik kecskeméti olvasója. Csütörtökön 17 óra 50 perc körül az ország számos pontján igen fényes, zölden izzó meteort láttak. Az [origo] olvasói is arról számoltak be, hogy zölden vagy kékeszölden világító fénycsóvát láttak, többen fehérnek látták a fényt, és a jelenség négy-öt másodpercig tartott. A meteornak több beszámoló szerint "pokolian erős" fénye volt.

Kecskemét mellett Budapestről, Nyíregyházáról, Ceglédről, Kalocsáról, Szegedről, Miskolcról és Szentesről is észlelték a meteort. Valószínűleg a jelenség a Dunántúlról is látható lett volna, ha nincsenek esőfelhők az égen. Egy szlovákiai olvasónk jelezte, hogy látta a meteort, azt írta: "Dobrából Királyhelmecre tartó utam során az autóból megpillantottam, hogy a felhők felett valami nagyon fényes csíkot húz. A meteort talán egy másodpercre láttam teljesen, amikor egy keskeny sávba ért, ahol nem voltak viharfelhők."

A Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület egyik kamerája rögzítette a jelenséget, amely a kamera adatai szerint 17:46:29 és 17:46:33 között történt.

 

 

A Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület felvétele a tűzgömbről

Az egyesület tagja, Kiss Szabolcs az [origo]-nak elmondta: egyelőre nem érkeztek olyan beszámolók, amelyek alapján a meteor lehullott volna. Ha lesz több videós észlelés, akkor lehet majd megbecsülni a pályáját, és kiszámítani a feltételezett leesési pontot.

Sárneczky Krisztián csillagász, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa ezt írta Tűzgömbök Világa blogon: "17:47-kor fantasztikus, csodálatos meteor ment a Jupiter környékétől végig az északi égen majdnem nyugatig. A narancsos felhők között a fekete égen mintha festve lett volna. Zöldes, sárgás, a peremén kék szikrákkal, több lépcsőben darabok robbantak le róla, a felhők mögött haladva pedig megvilágította azokat. Vagy 3 másodpercig tartott, fényessége kb. -4 magnitúdó lehetett. De jó volt!"

Rakétának, tűzijátéknak hitték először

"Jászberényben egy áruház parkolójában láttam, azt hittem, hogy egy pirotechnikai eszköz" - írta jászberényi olvasónk. Szolnoki olvasónk a kocsijából figyelt fel a jelenségre: "Körülbelül 17 óra 55 perkcor egy izzó fénycsóvát láttam, nagyon alacsonyan szállt, és darabokban hullott le. Először arra gondoltam, hogy katonai rakéta, de láttam, hogy nagyon hosszú tűzcsóvát húzott maga után".

Két nyíregyházi olvasónk is jelezte, hogy az ország keleti részén is észleleték a jelenséget: "3-4 másodperces felvillanás volt" - írta egyikük. Velencén valaki azt hitte, hallucinál, egy olvasónk ezt írta: "Velencén is jól látható volt a meteor, egy járókelő meg is kérdezte tőlem, hogy láttam-e, vagy ő hallucinált".

Gödöllőn a Szent István Egyetem Kollégiumának területén is látható volt a jelenség. Ott tartózkodó olvasónk így számolt be az élményről: "Jobbról balra zuhant lefelé, szélesebb volt, mint egy hullócsillag, és a végén valóban kettévált. Egészen erős fényű volt, először azt gondoltam, hogy egy tűzijáték lehulló ága".