Agyvizsgálattal is kimutatható a magabiztosság

Vágólapra másolva!
Brit kutatók felfedezték, hogyan méri fel az agy, mennyire megbízhatók a döntései. Az eredmények magyarázzák, hogy miért döntenek egyes emberek magabiztosabban, mint mások.
Vágólapra másolva!

Egész életünk döntések folyamata. Állandóan kiértékeljük lehetőségeinket, és a rendelkezésre álló információk alapján döntünk. Egyértelmű következményei vannak annak, hogy mennyire vagyunk biztosak ezekben a döntésekben. Például a befektetési bankároknak bízniuk kell abban, hogy helyes döntést hoznak, amikor befektetik ügyfeleik pénzét.

A University College London keretén belül működő Wellcome Trust Idegi Képalkotó Központ kutatóinak Ray Dolan professzor vezetésével sikerült olyan területeket azonosítaniuk az agyban, amelyek részt vesznek az előttünk álló választások értékelésében, valamint a választásokban való magabiztosságunkat is befolyásolják, így határozzák meg azt a képességünket, hogy tudjuk, mit akarunk.

A csoport funkcionális mágneses rezonancia képalkotást (fMRI) használt húsz éhes önkéntes agyi aktivitásának mérésére, miközben az éhezők eldöntötték, milyen élelmeket fognak később elfogyasztani. A falatozási lehetőségek szubjektív értékének meghatározásához a résztvevőket megkérték, jelöljék meg, mennyit hajlandók később fizetni az egyes ennivalókért. Miután az önkéntesek választottak, arra kérték őket, mondják el, mennyire biztosak abban, hogy jó döntést hoztak-e és a legjobb élelmet választották.

Korábbi kutatásokban már kimutatták, hogy az agy elején lévő terület, az úgynevezett ventromediális prefrontális kéreg fontos szerepet tölt be a választási lehetőségek értékelésében. A Nature Neuroscience folyóirat legújabb számában megjelent új eredmények feltárták, hogy e terület aktivitási szintje kapcsolatban áll a résztvevők magabiztosságával is, amikor kiválasztják a legjobb lehetőséget. A tanulmány azt is kiderítette, hogy az agy e területének kölcsönhatása egy szomszédos régióval tükrözi a résztvevők képességét, hogy megítéljék és elmondják, milyen volt választásuk magabiztossági szintje.

"Azt tapasztaltuk, hogy az emberek magabiztossága választásról választásra változott" - mondta a cikk egyik szerzője, Steve Fleming. "Noha tudtuk, hol keressük azoknak a számításoknak a jeleit, amelyek alapján az agy választ a lehetőségek közül, nagyon érdekes volt megfigyelni a magabiztosság idegi jeleit ugyanezen az agyterületen."