Vágólapra másolva!
Akár percenként láthatunk hullócsillagot csütörtökről péntekre virradó éjszaka, amikor a Geminida-meteorraj eléri maximumát. Az időjárás és a holdfázis várhatóan kedvezni fog a megfigyelőknek, de nagyon fel kell öltözni.
Vágólapra másolva!

"Aki a hidegben kibír félórát vagy egy órát, biztos, hogy sok szép meteort fog látni" - mondta az [origo]-nak Sárneczky Krisztián, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára. A december közepén "menetrend szerint" érkező Geminida-meteorraj idén december 13-án, csütörtökön késő este, éjszaka éri el maximumát, de már szerda éjjel (szerdáról csütörtökre) is látványos lesz a jelenség. A csillagász elmondta, hogy a legaktívabb időszakban egy ember átlagosan percenként-kétpercenként láthat egy meteort, ha kellően sötét helyről figyeli az égboltot, és derült az ég.

Az időjárás várhatóan kedvezni fog a megfigyelőknek, az előrejelzések szerint ugyanis felhőtlen lesz az égbolt. Idén a Hold sem fogja elnyomni a hullócsillagok fényét, mert újhold lesz.

Sárneczky elmondta, hogy 13-án (csütörtökön) késő este, illetve éjfél körül lehet majd a legjobban látni a meteorokat, akkor lesz a legmagasabban a Geminindák radiánsa, vagyis az az égterület, ahonnan a meteorok látszólag érkeznek. A radiáns a Gemini csillagképben található, amely a téli éjszakákon látványos Oriontól balra, az éjszaka későbbi részében balra felfelé, kinyújtott kezünkön közel kétarasznyira található.

Az úgynevezett radiánsjelenség során a meteorok látszólag az égbolt egy pontjáról érkeznek. Ez a perspektivikus hatás következménye - az egymással párhuzamosan repülő szemcsék látszólag a végtelenből, egy pontból indulnak, akárcsak az egymással párhuzamos vasúti sínek.

Forrás: AFP/STAN HONDA
Egy Geminida meteor

A meteorok megfigyelése szabad szemmel végezhető tevékenység. A sikeres észleléshez szükséges fontos körülmény a sötét égbolt. Míg kivilágított nagyvárosokból hosszú órák alatt is csak egy-két meteort láthatunk, sötét ég alól ugyanennyi idő alatt több tucat hullócsillagot pillanthatunk meg. Próbáljunk tehát minél messzebb kerülni a zavaró fényforrásoktól. A Geiminida egy megbízható meteorraj, derült idő esetén, a városoktól távol minden évben sok hullócsillagot ad - azonban ennek megfigyeléséhez vastag öltözet is szükséges. A legjobb rétegesen felöltözve, egy vagy két hálózsákba bújva kifeküdni a szabadba.

A Geminida-meteorraj eredetét tekintve kilóg társai közül. Míg a többi meteoráramlatot, mint például a nyári Perseidákat üstökösmagok szórták szét útjuk mentén, a Geminidák szülőégiteste a Phaeton nevű kisbolygó. Elképzelhető, hogy valóban egy aszteroida darabjai lének be decemberben a Föld légkörébe - de az is lehet, hogy a Phaeton egy inaktív üstökös. Egykor intenzív anyagkibocsátást produkált, létrehozva a meteorrajt is - de ma már nyugodt a felszíne, nem növeszt kómát és csóvát, ezért úgy fest, mint egy kisbolygó.