Januártól kötelező lesz a kutyák mikrochippel történő egyedi azonosítása. Az állatvédők szerint ez hatalmas előrelépés, ám attól tartanak, hogy sokan inkább megszabadulnak a kutyájuktól a költségek miatt. Miért fontos chipet ültetni a kutyába?

A törzskönyvezett kutyákat már évek óta chippel látják el tetoválás helyett, és az állatvédő szervezetek többsége, valamint a fővárosi Illatos úti ebtelep is egyedi azonosítóval ellátva adja örökbe a kutyákat. Az állatok forgalmazásáról szóló kormányrendelet értelmében ugyanis már 2010 júliusa óta csak úgy cserélhet gazdát egy kutya, ha ellátták mikrochippel. Más kérdés, hogy miután ezt eddig senki sem ellenőrizte, mindig az eladó lelkiismeretére bízták, hogy beültette-e az egyedi azonosítót az állatorvossal.

A kormány júniusban döntött arról, hogy 2013. január elsejétől minden 4 hónapnál idősebb kutyát kötelező transzponderrel, vagyis bőr alá ültetett mikrochippel ellátni, és ezzel párhuzamosan regisztrálni kell az állatot az országos adatbázisban. Kivétel nincsen, és aki ezt elmulasztja, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat.

Miért jó ez?

A chip nagyjából akkora, mint egy rizsszem, és a beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától. A szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik. A transzpondert tartalmazó kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat szervezetére. Ritkán előfordulhat, hogy elvándorol, még ritkábban, hogy nem működik a jeladó, ezek miatt is szükséges a rendszeres ellenőrzése.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Szövetbarát, és nagyjából akkora, mint egy rizsszem

A rendelkezés hatalmas előrelépés a kóbor kutyák problémájának megoldása terén az állatvédők szerint, hiszen a chip segítségével néhány perc alatt fellelhető a kutya gazdája - már ha az adatokat pontosan bevezették a központi adatbázisba. Gyakran megesik ugyanis, hogy ha meg is történt a regisztráció, a tulajdonosváltozást már nem jelentették be, így sokkal nehezebb kinyomozni, hogy kihez tartozik a kutya. Az adatbázisban pedig nemcsak a gazda adatait jegyzik fel, hanem az állatútlevél kiállítását, az ivartalanítást, illetve az esetleges komolyabb, gyógyszerezést igénylő betegségeket is. Így szükség esetén az azonosítást követően megfelelő orvosi ellátásban részesíthetik az állatot.

Hova kerülnek az adatok?

A behelyezést követően az állatorvosnak 8 napja van rá, hogy a gazda adatait rögzítse az interneten keresztül elérhető országos adatbázisban. Az állatorvosok a Petvetdata rendszert használják, melynek honlapján a chipszám alapján bárki ellenőrizheti, hogy kutyája bekerült-e már az adatbázisba. (A chip 15 jegyű azonosítóját tartalmazó matricákat az állatorvosok az oltási könyvekbe szokták betűzni, de megtalálható a származási lapon és az állatútlevélen is.) Egyszerű felhasználóként az adatbázisban csak a kutya néhány adata látható, a gazdára vonatkozó személyes adatok megtekintéséhez már állatorvosi regisztráció szükséges. Az adatbázis jelenleg több mint 700 ezer állat adatát tartalmazza, de ebben benne vannak a külföldre értékesített kutyák, valamint elenyésző számú macska és vadászgörény is.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
A chipet a nyak bal oldalára helyezik

A kamarai rendszer tagja az európai Europetnet hálózatnak, és a Magyarországon regisztrált chipek számait rendszeresen átküldik az európai adatbázisba. Ugyanakkor ez nem mindig működik tökéletesen, és esetenként előfordul, hogy az állat szerepel a Petvetdatán, de az Europetneten még nem - ahogy ez a cikk szerzőjének kutyájával is történt. Ebben az esetben a kamaránál kell jelezni a problémát, akik gondoskodnak az adatok felviteléről.

Érdemes még szilveszter előtt ellenőrizni az adatokat

A szilveszteri petárdázás nagyon sok kutyát megvisel, és ha a gazda nem vigyáz az állatára, akkor az ijedtében könnyen világnak eredhet. Ezért nagyon fontos, hogy aki tudja, hogy a kutyája fél, az zárja el biztonságos helyre, esetleg kérjen nyugtatót az állatorvostól. A Petvetdatán érdemes ellenőrizni az adatokat, és a mikrochip mellett javasolt egy bilétát is tenni a kutya nyakába az elérhetőségekkel, hogy minél egyszerűbben és gyorsan hazatalálhasson, ha esetleg mégis elveszne.Mennyibe kerül?

Az állatvédelmi törvény korábbi módosítása értelmében a chip beültetéséért (magáért a beültetési munkalépésért) legfeljebb 3500 forintot kérhet az állatorvos. Az év végi határidőhöz közeledve sok állatvédelmi egyesület, továbbá néhány települési önkormányzat ingyenes vagy kedvezményes árú chipezési akciókat szervezett a rászorulók számára, míg mások azt tapasztalták, hogy az állatorvosok 3500 forintnál lényegesen többet számolnak fel a chipezésért.

"A Vidékfejlesztési Minisztériumtól kért és kapott állásfoglalás egyértelműen kimondja, hogy az eb megjelölés előtti egészség-vizsgálatának munkadíja nem tartozik bele a törvényben írt 3500 forintba" - mondta az [origo]-nak dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke. Az állatorvos elmondta, hogy a chip behelyezése összesen hét lépésből áll. Elsőként ellenőrzik, hogy van-e már chip a kutyában, majd ezt követően megvizsgálják az állatot, amire mindenképp szükség van, ugyanis a transzponder behelyezése invazív beavatkozásnak számít. Ezután ellenőrzik a chip működőképességét, majd beültetik, és azt követően is ellenőrzik. Végül kitöltik az azonosító adatlapot, bevezetik a chip számát az oltási könyvbe vagy az útlevélbe, és végezetül rögzítik a kutya és a gazda adatait az országos adatbázisban.

Ezek alapján a Magyar Állatorvosi Kamara álláspontja az, hogy 3500 forintért egy eb mikrochipes egyedi megjelölésének teljes folyamata gazdaságos módon nem végezhető el. Így a mikrochipes megjelölésért (tartalmazva valamennyi munkafolyamat munkadíját, a transzponder és az egyéb felhasznált eszközök árát, továbbá a regisztrációs díjat is) bruttó 6000-től 9500 forintig terjedő összeget javasolt a tagjainak (ehhez pedig még hozzájöhet a kiszállás, és az esetleges érzéstelenítés, bódítás díja is).

"Természetesen bármely állatorvos kollégám szabadon eldöntheti, hogy egy eb megjelölésének alkalmával kíván-e 'akciós' árat érvényesíteni, de ennek önkéntes döntésnek kell lennie, erre központilag egyetlen állatorvost sem tudunk és természetesen nem is akarunk kényszeríteni" - mondta a Kamara elnöke. (A Magyar Állatorvosi Kamara kötelező chipezéssel kapcsolatos részletes válaszai és álláspontja a Kamara honlapján érhető el.)

Forrás: MTI/Balaton József
A leolvasást követően gyorsan kideríthető a gazda kiléte - már ha a chipet megfelelően regisztrálták

Az árak miatt az állatvédők már hónapok óta attól tartanak, hogy sokan inkább megszabadulnak a kutyájuktól chipezés helyett. Ezt támasztják alá a budapesti Illatos úti gyepmesteri telep adatai is, ahova az utóbbi hetekben egyre több kutya kerül be. Az állatvédők egy másik csoportja azon az állásponton van, hogy aki ennyit sem tud rászánni a kedvencére, az inkább ne is tartson kutyát, mert akkor az esetlegesen felmerülő, lényegesen komolyabb, akár százezres állatorvosi költségeket sem tudja kifizetni (s egy-egy komolyabb műtét bizony könnyedén kerülhet ennyibe).

Ki fogja ellenőrizni a megjelölés elvégeztetését?

A jogszabályok betartásának ellenőrzése az állategészségügyi hatóság és a jegyző feladata, továbbá az állatorvosnak kötelessége ellenőrizni a vizsgálat előtt, hogy rendelkezik-e transzponderrel a kutya. Abban az esetben, ha már elmúlt 4 hónapos, és még nincs chipje, akkor azt az állatorvos és a jegyző is köteles jelenteni a kerületi állategészségügyi hivatal felé. Gönczi szerint ugyanakkor életszerűtlen, hogy azt várják el az állatorvosoktól, hogy "feljelentsék" pácienseik gazdáit, bármennyire is érdekeltek abban, hogy minél több kutya rendelkezzen chippel. Az állatorvos elmondta, hogy az aggályaikat jelezték a jogalkotók felé is, de a javaslataikat figyelmen kívül hagyták.

Eltávolítható-e a chip?

Egyes tenyésztők az utolsó pillanatig tetováltatták a tőlük származó kölyköket (ma már az állatvédelmi törvény ezt tiltja), arra hivatkozva, hogy azt biztosan nem lehet eltávolítani az állatból. "A mikrochip pontos helyének behatárolása - az extrém vékony bőrű állatok kivételével - csak röntgenberendezéssel lehetséges, egyébként az állat nyakának bal oldalán a bőrt össze-vissza kellene kaszabolni a transzponder megkeresése érdekében" - mondta dr. Gönczi Gábor. "A leolvasó készülék ugyanis 10-15 centiméter távolságból egyforma erősséggel jelzi a mikrochipet, azzal a transzponder pontos helyét nem lehet meghatározni." Ezek alapján tehát nem túl valószínű, hogy a kutyatolvajok a chip eltávolításával próbálkoznának, de persze nem lehet ezt kizárni.