Vágólapra másolva!
A Csillagok háborúja egyik ikonikus jelenete, amikor Han Solo fénysebességre kapcsol, és megnyúlik a csillagmező. Fizikusok szerint a valóságban ez teljesen máshogy nézne ki.
Vágólapra másolva!

Minden Csillagok háborúja rajongó emlékszik azokra a jelenetekre, amikor a Millennium Falcon hiperhajtóműve beindul, és a csillagok pontszerű fényeiből hosszú csíkok lesznek. A Leicester Egyetem fizikushallgatói azonban kiszámolták, hogy a valóságban Han, Luke és Leia nem ezt látnák, hanem csak egy fényes középponttal rendelkező korongot.

Forrás: 20th Century Fox
A filmben ezt látták...

A diákok szerint a Doppler-hatás miatt nem lehetne látni a csillagokat. Doppler-hatást a hétköznapi életben például akkor érzékelhetünk, amikor egy szirénázó mentőautó halad el mellettünk. Amikor közeledik, akkor a sziréna hangját magasabbnak érzékeljük, amikor már távolodik, akkor mélyebbnek. Ennek oka az, hogy amikor a mentőautó közeledik, akkor közte és a köztünk a hanghullámok "összetorlódnak" (azaz a hullámhossz kisebb lesz), ami magasabb, nagyobb frekvenciájú hangot eredményez. Amikor pedig már távolodik, akkor a hanghullámokat "elnyújtja" maga után (azaz a hullámhossz nagyobb lesz), ami alacsonyabb frekvenciájú, mélyebb hangot eredményez.

Forrás: University of Leicester
...de ezt kellett volna látniuk

A fény esetében ugyanez a jelenség játszódik le. Egy hozzánk közeledő sugárforrásnál (vagy ha mi közeledünk ilyen objektum felé) a rövidülő hullámhosszak a kék szín felé való eltolódást eredményezik, egy tőlünk távolodó objektumnál pedig a vörös szín felé való eltolódást (vöröseltolódás). Ha ez a hatás nagymértékű, akkor a látható fény tartományán is túlra terjedhet (az elektromágneses színképet lásd például itt).

Han Solóék esetében a Doppler-hatás olyan jelentős lenne, hogy az Univerzum kozmikus mikrohullámú háttérsugárzása (amelyet a szemünkkel nem érzékelünk) egészen a látható fény tartományig tolódna el. Ezért látnák a fent említett fényes korongot, hiszen ez a háttérsugárzás az egész Univerzumot kitölti.

A csillagmező megnyúlását már csak azért sem láthatnák, mert a csillagok képe a látható fény tartományából a röntgentartományba ugrana. A hallgatók azt is kiszámolták, hogy a csillagok röntgensugárzása jelentősen lassítaná a Millennium Falcon sebességét, amelyet Han Solo csak tartalék energia felhasználásával tudna kompenzálni.