Több milliárd állatot ölnek meg a macskák

Vágólapra másolva!
A kóbor macskák jelentik az egyik legnagyobb veszélyt az USA állatvilágára.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok állatvilágára az egyik legnagyobb veszélyt a macskák jelentik, akik állatok milliárdjait ölik meg évente a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint - olvasható a BBC honlapján. A szerzők szerint a macskák évente 1,4-3,7 milliárd madarat és 6,9-20,7 milliárd emlőst ölnek meg, többet, mint amennyi gázolás vagy mérgezés miatt elpusztul.

A tanulmány szerint az elvadult és az elkóborolt macskák jelentik a legnagyobb veszélyt az élővilágra, de a házikedvencként tartott macskák is sok állatot ölnek meg. Az amerikai macskák étrendjén főleg egerek, pockok, mókusok és nyulak, valamint énekesmadarak szerepelnek.

A házimacskák kártékony hatását a természetes élővilágra már több szigeten is dokumentálták. A főleg kisrágcsálókra és kisebb madarakra vadászó macskák világszerte 33 faj kihalásáért felelősek.

A brit királyi állatvédelmi szervezet (RSPCA) munkatársa szerint jelentősen csökkentené a macskák sikerességét, ha csengővel ellátott nyakörvet tennének a nyakukba.