Új szuperpanoráma a Marsról, felvidéki kitekintéssel

Mars, Curiosity, panorámaképek
Vágólapra másolva!
Most odaállhatunk a Curiosity mögé, és egy igen látványos, 360 fokos panorámaképen körbenézhetünk a Gale-kráterben, majd pedig Késmárkon.
Vágólapra másolva!

Az interaktív panorámaképen jól látható a leszállóhely, a Gale-krátert övező hegyvonulat, a kráter közepén pedig az Aeolis-hegy, amely a Mars-járó fő tudományos célpontja, és ahová várhatóan idén ősszel érkezik meg. Alaposan megvizsgálhatjuk magát a rovert is, a hegy felett pedig a Napot is láthatjuk.

A képet az egér segítségével lehet körbefogatni, illetve le-fel mozgatni. A panorámaképet az észt Andrew Bodrov készítette, és néhány linket is elhelyezett rajta (az egyik meglepő módon egy régi felvidéki városra mutat)

A képet forgatva két lyukat is felfedezhetünk a lapos sziklafelszínen a Curiosity előtt. Az egyik az első próbafúrás, a másik pedig az első mintagyűjtő kőzetfúrás helye, amelynek anyagát ezekben a napokban elemzi a Mars-járó (az eredményekről részletesen beszámolunk majd rovatunkban).

Végül egy érdekesség: kedden a NASA közzétette a geológiai magyarázatot arra a furcsa alakzatra, amelyet néhány napja találtak egy képen:

Forrás: NASA

Forrás: NASA
A felső kép tetejénél, a kép középvonalában lévő kiálló alakzat az alsó képen látható közelebbről

Az érdekes, fémes színű alakzat kialakulására a NASA magyarázata az, hogy egy keményebb kőzet védte meg az alatta lévő anyagot a lepusztulástól, ezért preparálódott ki a környezetéből. Fémes megjelenésének oka, hogy valószínűleg nagyon apró szemcsékből áll az anyaga, amelyet a szél így fényesre polírozhatott. Ilyen formák a Földön is előfordulnak.