Mars-utazás bejelentésére készülnek

Mars One, emberi kolóni a Marson 2023-ra
Vágólapra másolva!
Valószínűleg a Marsra készül az első űrturista, Dennis Tito. Az Inspiration Mars Foundation szervezet vezetője jövő héten jelenti be a részleteket.
Vágólapra másolva!

A magánfinanszírozású, nonprofit szervezet február 27-én jelenti be az 501 naposra tervezett Mars-utazás részleteit. A Space.com információi szerint az űrhajó 2018 januárjában indulna.

A 27-ére bejelentett sajtótájékoztatón a 73 éves Tito mellett egy űrorvos és olyan szakemberek is részt vesznek, akik az életfenntartó rendszerek szakértői. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy emberes utazásról van szó.

Ezt erősíti Tito előzetes nyilatkozata is, amelyben "Mission for America" (Küldetés Amerikáért) néven említette az utat, és arról beszélt, hogy ez a világűr meghódításának következő nagy korszakát nyitja meg.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevin Winter
Ő lehet az első emberek egyike a Mars környékén - Dennis Tito

Ha még ez sem elég meggyőző, a NewSpace Journal című űrkutatási lap birtokába került információk szerint Tito egy olyan tanulmány bemutatására készül március 3-án egy űrhajózási konferencián, amelyben egy kétfős Mars-utazás lehetőségét elemzi. A lap szerint az űrhajó - amely egy módosított Dragon lenne a Space X cégtől, Falcon Heavy hordozótakétával indítva - nem szállna le és nem állna Mars körül pályára, csak megkerülné a bolygót és visszatérne a Földre.

Dennis Anthony Tito 1940-ben született New Yorkban. A multimilliomos egykori mérnököt a legtöbben az első űrturistaként ismerik. 2001-ben egy hetet töltött a Nemzetközi Űrállomáson, ahová egy orosz Szojuz-űrhajó szállította, 20 millió amerikai dollárért. Ha valóban komolyak a mostani tervei (is), jóval mélyebben kell majd a zsebébe nyúlnia. A küldetés ugyanis magánfinanszírozású lenne, konkrét összegről még nem tudni.

A Space X - amely a NASA számára fejleszti a Dragont, a Nemzetközi Űrállomás kiszolgálásához - részvétele nem meglepetés a Space.com szerint, mert a cég alapítója, Elon Musk régóta mondogatja: régi vágya, hogy elősegítse az emberes Mars-utazást. Az ezzel kapcsolatos programjuk a Red Dragon nevet viseli, a vörös bolygóra utalva.

Egy másik program: mint arról idén januárban részletesen írtunk, rövidesen megkezdi az űrhajósjelöltek kiválasztását a Mars One nevű holland nonprofit társaság, amelynek célja, hogy 2023-ra eljuttassa az első telepeseket a vörös bolygóra.