Optikai illúzió: az ön agya is késik?

felvillanó illúzió
Vágólapra másolva!
Az emberek általában úgy gondolják, hogy a mozgó tárgyakat az agy helyes időben érzékeli. A következő optikai illúzió ennek ellenkezőjét igazolja.
Vágólapra másolva!

A videókon bemutatott flash-lag (villanáskésleltetési) illúziók becsapják az agyat. Az első videón egy mozgó kocka látható, amelynek közelében időnként felvillan a hasonmása. Amikor a második kocka megjelenik, valójában tökéletesen egy vonalban van a társával. Az agy azonban mégis úgy érzékeli, mintha késne.

A kutatók korábban úgy gondolták, hogy a késleltetés illúziója azért jön létre, mert az agy kikövetkezteti a jövőt: képes pontosan előrejelezni a mozgó kocka helyzetét, mivel az kiszámítható útvonalat követ. Téved azonban, amikor a felvillanó kocka helyzetét kellene megmondania, mivel az inger (a kocka felvillanása) feldolgozásához szükséges idő késést okoz.

A második példán látszólag a szelepek nincsenek összhangban egymással, holott ez sem igaz

Újabban másik magyarázat is femerült. David Eagleman, a kaliforniai Salk Intézet kutatója és munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy az agy inkább a múltba nyúl vissza. Várja, hogy mi történik közvetlenül a felvillanás után, és a mozgó tárgy felvillanás utáni pályaváltozása befolyásolhatja az észlelést.

A videókon látható két illúziót Vatanabe Ejdzsi, az okazakii Biológiai Alapkutatások Nemzeti Intézetének kutatója készítette.