Nem nyíltak ki a Dragon napelemei

Vágólapra másolva!
Tíz perccel az indítás után az űrhajó Föld körüli pályára állt, ahol meg kellett volna kezdenie a közelítő manővereket, de a négy hajtómű közül csak egy indult be, és nem sikerült a napelemek tábláinak kinyitása sem - jelentette a NASA. A mérnökök végül megoldották a problémát.
Vágólapra másolva!

Gondok adódtak a pénteken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé elindított Dragon teherszállító űrhajóval, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bérel egy magáncégtől, mert a saját eszközeivel egyelőre nem képes utánpótlást eljuttatni az asztronautáknak.

A tonnányi rakományt hordozó Dragon a légierő floridai támaszpontjáról startolt egy Falcon 9-es rakéta segítségével. Tíz perccel az indítás után az űrhajó Föld körüli pályára állt, ahol ki kellett volna nyitnia a napelemeit, és megkezdenie a közelítő manővereket, ekkor azonban gondok jelentkeztek. A NASA közlése szerint a manőverezéshez használt négy hajtómű közül csak egy indult be, és nem sikerült a napelemek tábláinak kinyitása sem. A mérnökök több órán át foglalkoztak a problémákkal, mire egy ausztráliai átjátszó állomás közvetítésével küldött parancsok segítségével sikerült beindítani még egy hajtóművet és kinyitni a napelemek paneljait.

A Dragon elvileg két manőverező rakétával is el tudja érni a 350 kilométer magasságban keringő űrállomást, amelynél az eredeti tervek szerint szombaton köt ki, de ez késhet a műszaki hiba miatt. A rakományában kísérleti anyagok, növényi magvak, egérőssejtek, élelmiszer, víz, ruha, alkatrész, légtisztító készülék és egyéb küldemények vannak. A Dragon visszafelé is képes terhet szállítani, mert nem semmisül meg a légkörben. A SpaceX 2015-re akarja elkészíteni egy új változatát, amellyel már emberek is utazhatnak.

Ez a SpaceX vállalat által gyártott, ember nélkül repülő eszköz harmadik útja. Az első - tavaly májusban - a kipróbálását szolgálta, s annak bizonyítását, hogy képes csatlakozni a Nemzetközi Űrállomáshoz. Tavaly októberben, a második út során már rakományt is szállított az ISS-hez. Az amerikai űrhivatal - a NASA - 12 útra szerződött le a vállalattal.