Vágólapra másolva!
Fizikushallgatók kiszámították a Pókember hálójának szilárdságát és rugalmasságát, és megállapították, hogy a film egyik jelenete reális.
Vágólapra másolva!

A pókfonal az egyik legellenállóbb anyag. Húzószilárdsága ötszöröse az acélénak és egyéb szilárdtesttani paraméterei is kiválóak. Érdemes tehát leutánozni a természettől.

A Leicesteri Egyetem fizikushallgatói megvizsgálták, hogy lefékezhető-e pókfonalakkal egy metrószerelvény a Pókember 2 filmben látható idő alatt. A filmben a szuperhős fonalakkal állít meg egy elszabadult vonatot egy pillanattal azelőtt, hogy az lezuhanna a pálya végén.

James Forster, Mark Bryan és Alex Stone végzős hallgatók először a négy new york-i metrókocsi megállításához szükséges erőt számolták ki. Ehhez szükségük volt a teljes sebességgel robogó szerelvény lendületére és a pókfonalakkal végzett lefékezés idejére. A diákok a Pókember által kifejtett erőt 300 000 newtonnak találták.

Forrás: AFP/Ben Stensall

A következő lépés a pókháló-heveder szilárdságának és rugalmasságának kiszámítása volt. A hálófonat Young-modulusára - vagy merevségére - 3,12 gigapascalt kaptak. Ez az érték megfelel a valódi pókhálóénak. A keresztespókok hálójának szilárdsága például 1,5 gigapascal és 12 gigapascal között van.

A selyem szívósságát csaknem 500 megajoule/köbméteresnek számították, ami összhangban van az egyik legerősebb pókháló, a darwin kéregpók hálójának szilárdságával.

A diákok meglepetésükre arra a következtetésre jutottak, hogy a filmnek ez a jelenete reális, a szuperhős pókfonalai arányaiban valóban egyenértékűek egy valódi pókéval, és ennek következtében megállítható vele a mozgó vonat.

"Bár úgy tűnik, hogy munkánk nem túl komoly, a vizsgálat segített abban, hogy megtanuljuk a fizika alkalmazását különböző helyzetekben, és gyakorlatot szereztünk a szakértői értékelési folyamatban. Ez felbecsülhetetlen tapasztalatot nyújt annak, aki kutatással akar foglalkozni és szakfolyóiratokba akar publikálni" - nyilatkozták a diákok. Cikkük az egyetem fizikai folyóiratában, a Journal of Physics Special Topics-ban jelent meg.

Dr. Mervyn Roy, a diákok csoportvezetője elmondta, hogy a folyóirat cikkei szórakoztató, sőt néha kicsit bizarr témájúak. "Ha nem kreativitás az, amit diákjaink művelnek, akkor mi?" - tette fel a szónoki kérdést.