Sosem látott baktériumra bukkantak orosz kutatók az antarktiszi Vosztok-tóból vett mintákban. Az új életforma egyik ismert baktériumcsoportba sem sorolható be.

Több mint egy évtizednyi, megszakításokkal tarkított fúrás után, az orosz antarktiszi expedíciónak tavaly sikerült áttörnie az antarktiszi Vosztok-tó 3720 méter vastag jegét, és vízmintát vettek a tóból. A kutatók első eredményeiről az orosz RIA hírügynökség számolt be.

A baktériumok, amelyeknek nyomait megtalálták a mintákban, nem sorolhatók be a jelenleg ismert baktériumcsoportok közé, mondta Szergej Bulat, a Szentpétervári Atomfizikai Intézet eukariótagenetikai laboratóriumának munkatársa.

"Miután kizártuk az összes ismert szennyeződést, olyan bakteriális DNS-t fedeztünk fel, amely nem felel meg a világ adatbázisaiban szereplő semmilyen ismert fajnak sem. Mi egyelőre meghatározatlan és osztályozatlan életformának hívjuk" - mondta Bulat.

A Vosztok-tó megfúrásának sematikus rajzaNSF

Hét mintát találtak ugyanabból a baktériumfajból a fúrófejre ráfagyott vízben. A faj DNS-e és bármely ismert szervezet DNS-e közötti hasonlóság azonban sosem haladta meg a 86 százalékot. A 90 százalék alatti egyezés új fajt jelez, mondta Bulat.

Az újonnan felfedezett mikroorganizmusnak a törzsfán (amely a más fajokhoz viszonyított evolúciós kapcsolatokat mutatja) való elhelyezésére tett eddigi próbálkozások azt mutatják, hogy az antarktiszi baktérium nem illik a mikroorganizmusok rendszerének egyik ismert főbb csoportjába sem.

"Ha a Marson találták volna, akkor az emberek marsi DNS-nek neveznék, de ez egy Földről származó DNS" - mondta Bulat.

A vizsgálatok tovább folynak, de nem valószínű, hogy cáfolnák az eddigi eredményeket, állítják a kutatók. Azt is hozzáfűzik azonban, hogy több minta szükséges a perdöntő bizonyítékhoz. Talán az év elején, az újabb fúróidényben szerzett vízminták - amelyek jelenleg hajón tartanak Oroszország felé - végleg eldöntik a kérdést.