Talán szombaton láthatjuk az üstököst

PanSTARRS üstökös, naplemente után a Texas állambeli Tyran felett 2013. március 12-én.
Vágólapra másolva!
Látványos fotókat közöltek a szépen kifényesedett PANSTARRS üstökösről a Hold sarlója mellett. Magyarországról szombaton este van a legnagyobb esélyünk az égitest megpillantására.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknál jobban kifényesedett a Nap közelében a PANSTARRS üstökös, az év első szabad szemes üstököse. A Spaceweather.com legutóbbi információi szerint elérte a 0-as magnitudót, vagyis a legfényesebb csillagokhoz hasonló fényességet. Mivel nagyon alacsonyan látható a nyugati horizonton közvetlenül napnyugta után, nehéz megfigyelni, de a világ számos pontján készültek róla szép felvételek az elmúlt napokban.

Forrás: MTI/AP/Albuquerque Journal, Morgan Petrosk
Új-Mexikó, USA, március 12. A képen az üstökös csóvája is látható, a látványt az újhold keskeny sarlója teszi még szebbé. Mi is láthattuk volna, de az időjárás nem volt kedvező

Forrás: MTI/AP/Dr. Scott M. Lieberman
Texas, USA, március 12.

Forrás: MTI/AP/The Fayetteville Obsever/Johnny Horne
Észak-Karolina, USA, március 12.

Forrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller
Las Vegas, USA, március 12.. További képek itt láthatók

Van-e még esélyünk megpillantani az üstököst Magyarországról is? Az időjárási előrejelzések szerint pénteken (március 15-én) még alig lesz rá esély, mert szinte egész nap felhős lesz az ég, csak késő délutántól csökken észanyugat felől a felhőzet. Most úgy tűnik, hogy a legjobb lehetőség a szombat, amikor napközben már több órás napsütés várható országszerte, és eső sem várható késő délután vagy este. Vasárnaptól viszont újta megnövekszik a felhőzet, és hétfőn túlnyomóan borult lesz az ég. Az ezután következő napokban egyre fényesebb lesz a Hold, és akkor ez is zavarni fogja az észlelést.

Mivel az üstökös most fizikailag nagyon közel van a Naphoz, az égbolton is közel mutatkozik hozzá. Ezért csak közvetlenül napnyugta után van esélyünk megpillantani. Közvetlenül napnyugta után kezdjük fürkészni a nyugati horizontot - szabad szemmel -, és keressünk egy ködös (diffúz) pontot, amelyből egy egyenes vonal indul el felfelé (utóbbi a csóva). Figyelni kell az időpontra: ha túl korán próbálkozunk, még nem látjuk az üstököst a napfénytől, ha pedig túl későn, akkor már lenyugszik. Segítség a kereséshez:

Forrás: NASA

Az észleléshez nagyon jó rálátás kell a nyugati horizontra, azaz hegyek, fák, épületek nem takarhatják a kilátást, mert az üstökös csak néhány fokkal lesz a látóhatár felett. Ha tiszta az ég, de mégsem sikerül megpillantanunk, bármilyen kis távcsővel (kézitávcsöveket is beleértve) érdemes pásztázni a nyugati horizontot. Vigyázat, a lenyugvó Napba se nézzünk bele távcsővel!

Érdemes próbálkozni, szabad szemes üstököst ugyanis csak 5-10 évente láthatunk.